Nasveti


 
Področje:

Elementov na stran:   6 10 20 50
 
<< < 1 2 3 > >>
 

SVETOVNI DAN BOJA PROTI RAKU


Datum objave: 04.02.2023
4. februar je dan, ko obeležujemo svetovni dan boja proti raku. To je pomemben mednarodni dan, namenjen ozaveščanju o tej bolezni, spodbujanju njenega preprečevanja, odkrivanja in zdravljenja. Po mnogih kazalnikih se izkazuje, da je rak velik javnozdravstveni problem, ki prizadene veliko število ljudi.

 

ZAPRTJE


Datum objave: 23.01.2023
Zaprtje je najpogostejša prebavna težava v razvitem svetu. Za zaprtje je značilno odvajanje male količine trdega, suhega blata, manj kot trikrat na teden. Poleg tega so prisotni še dodatni simptomi: težavno in boleče izločanje blata, močnejše napenjanje, da se doseže izločanje blata, občutek nepopolne izpraznitve črevesja, napihnjenost in vetrovi ter izguba občutka siljenja na blato. Zaprtje samo ni bolezen, vendar pa je lahko simptom nekaterih bolezni. Alarmantni znaki, na katere moramo biti pozorni in zahtevajo obisk zdravnika so: nenadno zaprtje ali sum na zaporo črevesja, močni krči ali bolečine neznanega izvora, napihnjen trebuh, bruhanje, kri v blatu, katranasto, črno blato (ki ni posledica zaužitja določene hrane ali pripravkov, ki vsebujejo železo), nenadno izgubljanje telesne teže, ponavljajoče izmenjave driske in zaprtja.

 

PREHLADNA OBOLENJA


Datum objave: 11.01.2023
Pozna jesen in zima sta obdobji, ko se poveča pojavnost prehladnih obolenj, povzročenih z različnimi virusi, najpogosteje rinovirusi. Pri prehladu ne gre za specifično bolezen, temveč za skupino bolezni s podobnimi, vendar ne povsem enakimi simptomi, saj prehladna obolenja povzroči okužba z več kot 100 različnimi sevi ali vrstami virusov.

 

DRISKA


Datum objave: 08.12.2022
Diareja ali driska je definirana kot črevesno obolenje, za katero je značilno povečanje frekvence odvajanja mehkega oz. tekočega blata na več kot trikrat v 24 urah. Normalno izločimo z blatom od 70 do 200 ml vode, pri driski pa se količina izločene vode lahko poveča tudi za štirikrat. Posledica intenzivnega izgubljanja telesne tekočine je elektrolitsko neravnovesje in dehidracija. Pogosti spremljajoči simptomi driske so še: slabost, bruhanje, napenjanje, abdominalni krči in bolečine, lahko tudi vročina. Ločimo akutno, vztrajajočo in kronično drisko. Pri akutni driski se težave pojavijo nenadno in trajajo krajši čas (do 14 dni). Vztrajajoča driska nam težave povzroča 2-4 tedne, kadar pa se driska ponavlja in traja več kot 4 tedne, govorimo o kronični driski. Slednja je lahko znak resne bolezni (Crohnova bolezen, ulcerozni kolitis).

 

KRONIČNA VENSKA BOLEZEN


Datum objave: 04.11.2022
V Sloveniji so bolezni ven pogoste, saj prizadenejo približno polovico prebivalstva. Venska bolezen nastane zaradi motenj v venskem obtoku, ponavadi zaradi daljšega sedenja ali stanja. Dolgotrajno sedenje ali stanje povzroči širjenje ven zaradi same teže krvi. Zdrava žilna stena in venske zaklopke se pritisku zlahka upirajo tako da ne pride do širjenja ven. Vendar ko stene in zaklopke slabijo pride do razširitve ven, kar oteži sam pretok krvi nazaj proti srcu ter povzroči težave. Takrat začnemo govoriti o kronični venski bolezni.

 

VITAMIN D


Datum objave: 16.10.2022
Vitamin D je eden izmed štirih v maščobi topnih vitaminov, ki jih naše telo potrebuje. Po zaužitju se v telesu pretvori v aktivno obliko, imenovano kalcitriol, ki ima vse lastnosti hormona in je ključen za normalen potek zelo zapletenih bioloških funkcij v telesu. Pomembno vlogo ima pri vzdrževanju serumske koncentracije kalcija in fosforja. Če ga je v prehrani dovolj, poskrbi za absorpcijo kalcija iz prebavil in ga vgradi v kosti, v primeru pomanjkanja se kalcij iz kosti izplavlja, kosti pa postajajo bolj občutljive in se hitreje lomijo. Znatno vlogo ima pri delovanju imunskega sistema, dokazano poveča naravno odpornost proti okužbam, kar so v zadnjem času potrdile številne raziskave.

 

POČITNIŠKE TEGOBE IN POTOVALNA LEKARNA


Datum objave: 07.07.2022
Čas počitnic in dopustov je že v polnem teku. Kaj pa če na dopustu zbolimo? Poglejmo nekaj najpogostejših težav, ki nas lahko doletijo v dopustniških dneh in rešitve zanje.

 

GLIVIČNA OKUŽBA NOHTOV


Datum objave: 30.05.2022
Glivične okužbe nohtov (onihomikoza) niso samo kozmetični problem in jih je potrebno zdraviti. Čudežnega zdravila, ki bi glivice na nohtih odstranil z enim nanosom, ni! Zaradi dolgotrajnosti zdravljenja je izredno pomembna tudi vaša vztrajnost in potrpežljivost pri zdravljenju.

 

BENIGNA HIPERPLAZIJA PROSTATE


Datum objave: 03.05.2022
Poznamo več strokovnih izrazov za to bolezen: benigna hiperplazija prostate ali benigna hipertrofija prostate ali bolj razumljivo: nerakavo povečanje prostate. Izraz hiperplazija se nanaša na povečanje števila celic, hipertrofija pa na povečanje velikosti prostate. Gre za najpogostejšo bolezen prostate, saj se pojavlja v kar 50% pri moških starejših od 50 let, ter pri večini moških starejših od 80 let – torej še zdaleč niste sami s težavami prostate!

 

VITAMINI IN MINERALI


Datum objave: 01.04.2022
Vitamini so organske snovi, ki so potrebne za pravilno delovanje in rast organizma. V telesu delujejo kot antioksidanti, kofaktorji in koencimi v telesnih reakcijah, kot hormoni … Splošno jih delimo na topne v vodi (vitamin C, vitamini skupine B) in topne v maščobi (vitamini A, D, E, K). Večino vitaminov vnašamo v telo s hrano, izjemoma jih tvori telo v koži (vitamin D), ali mikroorganizmi v naših prebavilih (biotin, vitamin K).
Minerali so anorganske snovi, ki jih telo za normalno delovanje potrebuje v zelo majhnih količinah. Njihove potrebe se spreminjajo glede na spol, starost, telesno aktivnost, telesno maso … Glede na količino, ki naj bi jo dnevno vnesli v telo, jih delimo na makroelemente (natrij, kalij, kalcij, magnezij, klorid, fosfor, žveplo) in mikroelemente (železo, jod, baker, cink, krom, selen, fluor, mangan, molibden).

<< < 1 2 3 > >>
Dežurne lekarne

Lekarna Kamnik
sobota,nedelja in prazniki:
17.00-20.00

Lekarna Domžale
nedelja in prazniki:
9.00-12.00

Lekarna Nova Litija
nedelja in prazniki:
9.00 - 12.00

V času dežurstva kličite na številko 01/ 777 17 77, klik na številko:
1 Lekarna Domžale
2 Lekarna Kamnik
3 Lekarna Nova Litija
Nočna dežurna služba
Vsak dan od 20.00 do 7.00 zjutraj za recepte izdane istega dne.

Lekarna Kranj
Bleiweisova 8, Kranj
Telefon: (04) 20 16 134

Lekarna pri Polikliniki
Njegoševa cesta 6K,Ljubljana
Telefon: (01) 23 06 100

Lekarna Trbovlje
Rudarska 12, Trbovlje
Telefon: (03) 563 26 55
Certifikati

certifikat 1
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke.