Prehlad in gripa - stalna spremljevalca jesenskih in zimskih dni

Datum objave: 14.11.2012

Prehlad in gripo doživi odrasel človek 2 do 5 krat, otroci pa tudi do 12 - krat na leto. V življenju doživimo približno 200 infekcij. Povzročajo jih številni virusi (8 družin in 200 različnih podtipov).

Virus vstopi v telo direktno ali preko okuženih rok skozi sluznico dihal, predvsem nosu, lahko tudi oči. Na predmetih, ki jih bolan človek okuži z rokami ali kihanjem se virus zadrži do 48 ur. Zato je pomembno dosledno umivanje rok, in če že zbolimo, kašljamo v zgornji del rokava ali v robček, ki ga zavržemo.

Vlažna sluznica dihal nas običajno ščiti pred okužbo, viruse z izkašljevanjem lahko izločimo, hladen zimski zrak ter topli in suhi prostori pa sluznico izsušijo in zgostijo ter onemogočijo izkašljevanje. Pride do okužbe.

Infekcija se začne v žrelu, vnetje pa se kasneje razširi v nos, preko evstahijeve cevi v uho ter spodnja dihala. Znaki prehlada nastopijo v 10 do 12 urah po okužbi in so najizrazitejši drugi do tretji dan, izzvenijo pa v petih do sedmih dneh. Znaki so blage bolečine v žrelu, ki se stopnjujejo in popustijo drugi do tretji dan. Ko popusti bolečina, se pojavi kihanje ter prozoren izcedek iz nosu, ki se kasneje zgosti in postane obilnejši. Nos se zamaši. Četrti do peti dan zamašenost izgine, pojavi se produktiven, kasneje pa suh kašelj. Prehlad lahko spremlja rahlo povišana telesna temperatura, glavobol, slabost in solzenje.

Znaki gripe so podobni prehladu, razlika je v tem, da nastopijo hitreje po okužbi in so izrazitejši in bolj resni. Gripo spremlja visoka temperatura, glavobol, bolečine v mišicah in huda telesna oslabelost. Izcedek iz nosu je voden, kašelj pa suh.

Prehlad in gripo preprečujemo z osnovnimi higienskimi navadami, umivanjem rok po potrebi razkuževanjem ter zdravim načinom življenja. Uživamo dovolj sadja in zelenjave, pijemo dovolj tekočine, dovolj spimo, skrbimo za redno telesno kondicijo in se izogibamo stresu, negativnim mislim, prekomernemu uživanju kave, pitju alkohola in kajenju.

V naših lekarnah je na voljo dovolj zdravil brez recepta in prehranskih dopolnil za krepitev odpornosti, če pa zbolimo pa sredstev za lajšanje simptomov prehlada in gripe.

Maja Oražem, mag.farm.,
Lekarna Kamnik
 
Dežurne lekarne

Lekarna Kamnik
nedelja in prazniki:
9.00-12.00

Lekarna Domžale
sobota, nedelja in prazniki:
17.00-20.00

Lekarna Nova Litija
nedelja in prazniki:
9.00 - 12.00
Nočna dežurna služba
Vsak dan od 20.00 do 7.00 zjutraj za recepte izdane istega dne.

Lekarna Kranj
Bleiweisova 8, Kranj
Telefon: (04) 20 16 134

Lekarna pri Polikliniki
Njegoševa cesta 6K,Ljubljana
Telefon: (01) 23 06 100

Lekarna Trbovlje
Rudarska 12, Trbovlje
Telefon: (03) 563 26 55
Certifikati

certifikat 1
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke.