Kašelj

Datum objave: 20.11.2012

Kašelj definiramo kot eksploziven izdih, ki omogoča čiščenje izločkov in tujkov iz dihalnih poti. Kašelj, pri katerem izkašljujemo sluz imenujemo produktivni kašelj, medtem ko je kašelj brez izločka neproduktivni oziroma suh kašelj. Tako kot je kašelj po eni strani normalen zaščitni refleks za odstranitev tujkov, je lahko po drugi strani pomemben znak bolezni dihal. Kašelj lahko delimo tudi glede na čas trajanja na akutni, ki traja manj kot 3 tedne ter kronični, kadar traja več kot 3 tedne.

Kaj lahko sproži kašelj:

  • mehanični dražljaji (vdihani tujki, prah, sluz, pritisk …)
  • kemični dražjaji (vdihovanje dražečih plinov, cigaretni dim …)
  • toplotni dražljaji ( hladen ali vroč zrak)
  • vnetni dražljaji (vnetje dihalne sluznice, edem …)
  • psihogeni dražljaji

Pogosta vprašanja zdravnika glede kašlja:

Podatki o kašlju zdravniku pomagajo pri odkrivanju njegovega vzroka, zato je pomembno, da znamo zdravniku odgovoriti na naslednja vprašanja: Koliko časa traja kašelj? V katerem delu dneva se pojavlja? Kaj poslabša kašelj? Ali so pri kašljanju prisotne bolečine , hripavost, težko dihanje? Ali je prisoten izmeček? Kakšen je izmeček po izgledu?

Samozdravljenje:


Produktiven kašelj: Če kašelj spremlja izmeček, ga praviloma ne smemo zavirati, saj ima pomembno funkcijo pri čiščenju dihalnih poti. V tem primeru je pomembno zdravljenje osnovnega vzroka, npr. infekcije, alergije po navodilih zdravnika. Pri samozdravljenju je pomembno, da pijemo zadostno količino tekočine, saj na ta način zmehčamo izločke in olajšamo njihovo izkašljevanje. V prosti prodaji so nam na voljo zdravila imenovana ekspektoransi in mukolitiki (npr. acetilcistein, bromheksin, izvlečki zdravilnih rastlin), ki prav tako pomagajo zmehčati sluz in zmanjšati njeno gostoto.

Suh kašelj: Zdravimo ga, kadar postane moteč, pri čemer uporabljamo zdravila za pomirjanje kašlja – antitusike. Najpogosteje se v prosti prodaji uporablja butamirat, ki deluje proti bronhospazmu in pomiri bolečine v prsih. Ostala močnejša zdravila iz te skupine lahko predpiše zdravnik. Pri kašlju, ki je posledica draženja nad ravnjo grla si lahko sami pomagamo s pastilami in sirupi, ki na razdraženi sluznici ustvarijo zaščitno prevleko ter tako ublažijo draženje. Podobno učinkujejo tudi inhalacije, torej vdihovanje pare, ki prav tako zmanjša draženje žrela in dihalnih poti.

K zdravniku moramo:

  • če imamo produktiven kašelj, ki ga spremlja rumenkast, zelen, rjav ali krvav izloček;
  • če suh kašelj kljub samozdravljenju vztraja in se ne izboljša po 14 dneh. Pri mlajših otrocih svetujemo posvetovanje z zdravnikom že dosti prej;
  • če težko dihamo;
  • če smo kronični bolniki, imamo astmo, alergije, povišan krvni tlak;
  • če zbolijo majhni otroci, starejši , nosečnice ali pa bolniki s kroničnimi boleznimi pljuč ali srca.
Rebeka Koželj, mag.farm.
 
Dežurne lekarne

Lekarna Kamnik
nedelja in prazniki:
9.00-12.00

Lekarna Domžale
sobota, nedelja in prazniki:
17.00-20.00

Lekarna Nova Litija
nedelja in prazniki:
9.00 - 12.00
Nočna dežurna služba
Vsak dan od 20.00 do 7.00 zjutraj za recepte izdane istega dne.

Lekarna Kranj
Bleiweisova 8, Kranj
Telefon: (04) 20 16 134

Lekarna pri Polikliniki
Njegoševa cesta 6K,Ljubljana
Telefon: (01) 23 06 100

Lekarna Trbovlje
Rudarska 12, Trbovlje
Telefon: (03) 563 26 55
Certifikati

certifikat 1
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke.