Urinska inkontinenca

Datum objave: 20.11.2012

Urinska inkontinenca (nehoteno uhajanje urina) se lahko pojavi v kateremkoli starostnem obdobju, najpogostejša pa je pri starostnikih. Prav tako je dvakrat pogostejša pri ženskah kot pri moških. Zbolevnost pri ženskah med 25. in 55.letom je okoli 20-odstotna, pri starostnikih po upokojitvi pa celo okoli 50% tako pri ženskah kot moških. Urinska inkontinenca je lahko zelo obremenilna za bolnika, saj ga spravlja v zadrego, lahko pa vodi tudi do okužb sečnega mehurja in ledvic.

Vrste urinske inkontinence glede na simptome:


Urgentna inkontinenca: gre za posledico motnje v delovanju mehurja, pri čemer je potreba po odvajanju tako nenadna, da pride do uhajanja urina še preden uspe bolnik priti do stranišča. Najpogostejši vzrok za to vrsto inkontinence je okužba sečil, nastane lahko zaradi pomanjkanja estrogena po menopavzi ali zaradi nevroloških bolezni kot so možganska kap in demenca. Vzrok je lahko tudi v jemanju zdravil diuretikov, pogosto pa vzroka ne najdemo.

Stresna inkontinenca: pomeni nehoteno uhajanje urina med obremenitvijo, kot je na primer kašljanje, napenjanje, kihanje, smejanje, dvigovanje bremen… To je najpogostejša oblika inkontinence pri ženskah. Vzrok je pogosto oslabljeno medenično dno zaradi prevelike telesne teže, nosečnosti, porodov ali težkega dela. Pri moških lahko nastane ta vrsta inkontinence po operaciji prostate.

Prelivna inkontinenca: se odraža kot nenadzorovano uhajanje majhnih količin urina iz polnega sečnega mehurja. Ko postane mehur prenapolnjen, se tlak v njem tako poveča, da pride do odtekanja urina. Možni vzroki so zapora sečnega toka zaradi povečanja prostate pri moških, oslabljene mišice sečnega mehurja, nekatere bolezni živčevja in zdravila. Pri otrocih je lahko vzrok v prirojeni zožitvi sečnice.

Psihogena inkontinenca: nastane zaradi duševnih vzrokov. Pri otrocih se ta vrsta inkontinence kaže kot stalno močenje postelje.

Zdravljenje in kaj lahko naredimo sami:


Zelo pomembno je, da težav z uhajanjem urina ne skrivamo ali se jih sramujemo, ter čimprej obiščemo zdravnika. V mnogih primerih je namreč možno inkontinenco ozdraviti ali vsaj obvladati, če z zdravljenjem začnemo dovolj zgodaj. Zdravnik lahko opravi nekaj preiskav, da bi odkril vzrok težav. Glede na vrsto inkontinence se nato zdravnik odloči za ustrezno zdravljenje. Urgentno inkontinenco lahko preprečimo tako, da v rednih časovnih presledkih odvajamo urin, zdravnik lahko predpiše nekatera zdravila na recept, sami pa lahko izvajamo vaje za krepitev mišic medeničnega dna. Te so izredno učinkovite tudi pri stresni inkontinenci. Pomembno je da vaje izvajamo večkrat na dan, o pravilnem izvajanju pa nas lahko poučita fizioterapevt, zdravnik ali medicinske sestre. Pri prelivni inkontinenci, ki je posledica povečane prostate pri moških, je zdravljenje pogosto kirurško ali z zdravili, ki vplivajo na zmanjšanje prostate. Psihogeno inkontinenco lahko odpravi psihoterapija ali določena zdravila. V kolikor kljub zdravljenju inkontinence ne moremo odpraviti, nam lahko zdravnik na recept predpiše določene pripomočke, kot so higienski vložki, posebna oblačila, posteljne podloge. Ti pripomočki vpijejo seč, ščitijo kožo pred vnetjem, bolnik pa se počuti bolj sproščeno in je lahko normalno aktiven. Omenjeni izdelki so na voljo tudi brez zdravniškega recepta in lahko po njih brez zadrege povprašate farmacevta. Ta vam bo glede na vaše težave svetoval o primerni izbiri pripomočkov.

Rebeka Koželj, mag. farm.
 
Dežurne lekarne

Lekarna Kamnik
nedelja in prazniki:
9.00-12.00

Lekarna Domžale
sobota, nedelja in prazniki:
17.00-20.00

Lekarna Nova Litija
nedelja in prazniki:
9.00 - 12.00
Nočna dežurna služba
Vsak dan od 20.00 do 7.00 zjutraj za recepte izdane istega dne.

Lekarna Kranj
Bleiweisova 8, Kranj
Telefon: (04) 20 16 134

Lekarna pri Polikliniki
Njegoševa cesta 6K,Ljubljana
Telefon: (01) 23 06 100

Lekarna Trbovlje
Rudarska 12, Trbovlje
Telefon: (03) 563 26 55
Certifikati

certifikat 1
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke.