Zgaga

Datum objave: 20.11.2012

Zgaga ali z drugim imenom refluksni ezofagitis je definirana kot pekoč občutek v predelu za prsnico, ki je posledica vračanja želodčne vsebine nazaj iz želodca v požiralnik. Po epidemioloških podatkih ima težave z zgago precejšnji del prebivalstva, pogostost simptomov pa se veča s starostjo. V času nosečnosti naj bi imelo to težavo kar 25 – 80% žensk.

Simptomi:


Najpomembnejši simptom je bolečina v prsih, ki se lahko širi v vrat in žrelo. Opazimo lahko tudi zatekanje kisle želodčne vsebine v požiralnik, riganje, čezmerno slinjenje … Najpogosteje se pojavi po obroku ali med ležanjem, simptome pa poslabšajo pripogibanje, dvigovanje bremen in nošenje ozkih oblačil.

Vzroki za nastanek:


Običajno je vzrok za nastanek zgage vračanje želodčne vsebine v požiralnik. Bolečina se pojavi, ker požiralnik nasprotno od želodca nima varovalne sluznice, ki bi ga ščitila pred kislino. Tako vdor želodčne kisline v požiralniku sproži bolečino, vnetje in lahko celo poškodbo. Vzrok za pojav refluksa kisline pa tiči v neustreznem zapiranju spodnjega sfinktra požiralnika, ki bi moral normalno ta vdor kisline preprečiti. Pogosto je zgaga povezana z uživanjem hrane in pijače, na primer obilnih in mastnih obrokov hrane, čokolade, kave, alkoholnih pijač in kislih napitkov. Ostali vzroki za pojav zgage so lahko tudi motnja peristaltike požiralnika, ulkusna bolezen, motnja praznenja želodca …

Kaj lahko naredimo sami?


Med spanjem si dvignemo vzglavje vsaj za 15 cm, s čimer lahko preprečimo vračanje vsebine želodca v požiralnik. Prav tako je eden od prvih ukrepov ta, da se odpovemo pitju kave in alkohola, kajenju ter uživanju citrusov, paradižnika, ki dražijo sluznico. Zmanjšajmo ali pa se celo odpovejmo večernemu obroku. Včasih pomaga tudi, da uživamo manjše obroke večkrat dnevno. V lekarni se lahko posvetujemo o uporabi zdravil brez recepta.

Obisk zdravnika in zdravljenje


Če simptomi trajajo nekaj časa in se ne izboljšajo kljub temu, da pazimo na prehrano, se po obroku takoj ne uležemo, zdravila za nevtralizacijo kisline (antacidi) nam ne izboljšajo stanja, moramo obiskati zdravnika. Ta glede na simptome odredi preiskave kot so krvna slika, gastroskopija, mikroskopski pregled tkiva požiralnika, rentgensko slikanje … ter se nato na osnovi rezultatov preiskav odloči glede poteka zdravljenja. Zdravnik lahko predpiše več vrst zdravil, že omenjene antacide za nevtralizacijo kisline, zaviralce receptorjev H2 ali pa zaviralce protonske črpalke. Pri slednjih je zelo pomembno, da upoštevamo navodila farmacevta, ki nam ob izdaji tah zdravil naroči, da jih moramo jemati zjutraj na tešče oziroma, kadar imamo predpisan večerni odmerek, 2 uri po jedi.

Rebeka Koželj, mag. farm.
 
Dežurne lekarne

Lekarna Kamnik
nedelja in prazniki:
9.00-12.00

Lekarna Domžale
sobota, nedelja in prazniki:
17.00-20.00

Lekarna Nova Litija
nedelja in prazniki:
9.00 - 12.00
Nočna dežurna služba
Vsak dan od 20.00 do 7.00 zjutraj za recepte izdane istega dne.

Lekarna Kranj
Bleiweisova 8, Kranj
Telefon: (04) 20 16 134

Lekarna pri Polikliniki
Njegoševa cesta 6K,Ljubljana
Telefon: (01) 23 06 100

Lekarna Trbovlje
Rudarska 12, Trbovlje
Telefon: (03) 563 26 55
Certifikati

certifikat 1
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke.