Značilnosti zdrave kože in pravilna nega

Datum objave: 20.11.2015

Primarna naloga kože je da varuje, nadzoruje in prenaša telesu sporočila iz zunanjega sveta. Koža je naš največji organ in predstavlja 20 odstotkov človekove teže. Oddaja vlago, da se hladimo ali pa je s pomočjo svojih maščobnih celic zaščita pred mrazom. Obstaja več tipov kože in če poznamo svojega, lahko z nekaterimi ukrepi negujemo svojo kožo, da ostaja lepa in zdrava.

 

Kako je koža sestavljena?


Koža je sestavljena iz treh plasti:
- povrhnjice (epidermis), ki je najtanjša plast kože in se nenehno obnavlja ter lušči. Na osnovi različnih faz v zorenju keratinocitov je razdeljena na 5 plasti:
Zarodno plast (stratum basale), kjer nastajajo nove celice, ki obnavljajo epidermis, trnasto plast (stratum spinosum) v njej keratinociti tvorijo keratin (beljakovinska vlakna), zrnato plast (stratum granulosum) v kateri celice tvorijo trde granule, ki se ob pomikanju navzgor spremenijo v keratin in lipide povrhnjice, svetlo plast (stratum lucidum) ta plast je dobro vidna samo v debeli neporaščeni koži podplatov in dlani in roženo plast (stratum corneum) tu se nahajajo pore žlez znojnic in izvodila žlez lojnic,
- usnjice (dermis), ki je vezno tkivo in tvori več kot 90% kožne mase. Sestavljata ga dve plasti: papilarna in retikularna plast. Je čvrsta vezivna plast, ki daje koži mehanično odpornost (kolagen) in elastičnost (elastin, delno kolagen) oziroma oboje (hialuronska kislina). Tu izraščajo dlake in se nahajajo števila čutila. Predvsem v zgornjem delu dermisa so še krvne žile, mezgovnice, živci in rahlo vezivo, izvodila znojnic ter središčni predeli lasnih foliklov, vključno z lojnicami, ki izločajo sebum. Sebum je mešanica lipidov, ki z znojem sodeluje pri zaščiti kože.
- podkožja (subcutis), ki je sestavljeno iz maščobnih celic, krvnih in limfnih žil, prostih živčnih končičov, čutilnih telesc in del ekrinih znojnic ter lasnih mešičkov. Služi kot termoizolator, depo energije in mehanski blažilec ter omogoča gibanje kože in podkožja.

Kakšne tipe kože poznamo in kako jo pravilno negujemo?


Suha koža

Suha koža je tanjša, občutljiva, rada se lušči in se začne hitro gubati. Pogosto je posledica pretirane uporabe mil, zlasti alkalnih. Mila je treba odmerjati v majhnih količinah in jih dobro izprati. Mila tipa sindet in olje za prhanje kožo manj sušijo. Prav tako lahko kožo izsušijo tudi dolge in vroče kopeli, saj lahko odstranijo lipide (maščobe), ki sestavljajo bariero kože. Ne smemo pozabiti tudi na nekatera zdravila, pri katerih je suha koža posledica stranskega učinka zdravila. Suha koža se največkrat pojavi na rokah, stopalih, kolenih, komolcih in obrazu. Pri negi suhe kože je pomembno, da po umivanju kože ne drgnemo z brisačo ampak jo samo obrišemo in čimprej namažemo s kremo ali mazilom, ki vsebuje ureo, glicerin in lipide saj s tako sestavo kreme ali mazila koži povrnemo vlago, izboljšamo elastičnost kože in spodbujamo regeneracijo celic. Nasprotje suhemu je mokro in ne mastno.

Mastna koža

Mastna kože je polna razširjenih, vidnih por in ogrcev, pogosto je tudi nečista in se sveti. Z rednim čiščenjem kože (dvakrat dnevno), odstranimo vso nečistočo, odvečno maščobo in bakterije s kože. Pri negi mastne kože svetujemo uporabo gelov za čiščenje, ki vsebujejo baker in cink. Na očiščeno kožo nanesemo kremo, ki vsebuje glikolno kislino z antibakterijskim delovanjem, cinkov glukonat, ki uravnava izločanje sebuma in salicilno kislino s keratolitičnim delovanjem, kar pomeni, da lušči poroženele plasti kože. Svetujemo tudi, da se odvečna maščoba večkrat na dan z robčkom popivna s kože obraza. Voda za umivanje naj ne bo nikoli prevroča ali premrzla, saj ekstremne temperature še dodatno dražijo kožo.

Mešana koža

Mešana koža je najpogostejša oblika tipa kože, pogosto je koža v T-predelu (čelo, nos, brada) mastna, lica pa so suha. Pri tem tipu kože je pomembno, da ustrezno negujemo vsak posamezen del obraza posebej. Pri mastnem delu obraza je najpomembnejše čiščenje kože dvakrat na dan in uporaba krem, ki zmanjšujejo izločanje maščob, suhi del kože pa takoj po čiščenju namažemo s hidratantno kremo ali mazilom.

Normalna koža

Normalna koža je najbolj nezahtevna za nego. Dodatna nega s kozmetičnimi pripravki ni potrebna, svetujemo le zaščito v mrzlih in vetrovnih dneh za izpostavljene dele kože.
Poudariti želimo, da je zelo pomembna prava in kakovostna nega kože. Pravilna nega obraza ohranja čvrstost kože in zabriše nekatere spremembe, ki jih prinaša čas. Za lepo kožo je pomembno, da se uravnoteženo prehranjujemo, dovolj pijemo in se izogibamo stresu.

Lidija Fusić farm.teh.


Sestava kože:

 
Dežurne lekarne

Lekarna Kamnik
nedelja in prazniki:
9.00-12.00

Lekarna Domžale
sobota, nedelja in prazniki:
17.00-20.00

Lekarna Nova Litija
nedelja in prazniki:
9.00 - 12.00
Nočna dežurna služba
Vsak dan od 20.00 do 7.00 zjutraj za recepte izdane istega dne.

Lekarna Kranj
Bleiweisova 8, Kranj
Telefon: (04) 20 16 134

Lekarna pri Polikliniki
Njegoševa cesta 6K,Ljubljana
Telefon: (01) 23 06 100

Lekarna Trbovlje
Rudarska 12, Trbovlje
Telefon: (03) 563 26 55
Certifikati

certifikat 1
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke.