STRES

Datum objave: 06.04.2021

Živimo v svetu, kjer se vsakodnevno srečujemo s stresnimi situacijami. Stres je odziv organizma na škodljive stresne dejavnike oziroma stresorje v okolju. Ob stiku s stresorjem pride do porušitve človekovega notranjega ravnovesja, sproži se vrsta biokemičnih reakcij v telesu, ki privedejo do sproščanja stresnih hormonov. Dolgotrajna podvrženost telesa stresu lahko vodi v anksioznost, depresijo in druge telesne bolezni.

Na tržišču imamo veliko izdelkov iz zdravilnih rastlin namenjenih zdravljenju, preprečevanju in lajšanju stresa. Farmacevt v lekarni preko pogovora s pacientom najprej presodi ali je njegova težava primerna za samozdravljenje ali je potrebna napotitev k osebnemu zdravniku. Farmacevt svetuje najprimernejše zdravilo oziroma drug izdelek za pričetek samozdravljenja. Izdelki se med seboj razlikujejo po sestavinah, oblikah in tudi po regulatornem statusu (zdravila in prehranska dopolnila).
Zdravilo je vsaka snov ali kombinacija snovi, ki so predstavljene z lastnostmi za zdravljenje ali preprečevanje bolezni pri ljudeh ali živalih. Zdravilo je lahko v prometu šele takrat, ko proizvajalec od pristojnega državnega organa (Agencije za zdravila) pridobi dovoljenje za promet. Prehranska dopolnila pa so živila. Njihov namen je dopolnjevati običajno prehrano in ne zdraviti.
Najbolj znana zdravilna rastlina za zdravljenje stresa je baldrijan (Valeriana officinalis). Na tržišču je tudi več kombinacij zdravilnih rastlin (kombinacije baldrijana, poprove mete, melise, pasijonke in hmelja).
Baldrijan ima med zdravilnimi rastlinami s pomirjevalnim delovanjem najbolje raziskano in dokazano učinkovitost. Raziskave so potrjene tudi s kliničnimi študijami. Ker pripravki iz baldrijana ne povzročajo odvisnosti, so primerna prva izbira za pomiritev ob soočanju s stresnimi situacijami. So tudi primerna prva izbira pred zdravljenjem z zdravili na zdravniški recept. Vendar pa je kljub temu pri uporabi baldrijana potrebna velika previdnost. Sočasna uporaba baldrijana in sinteznih pomirjeval lahko namreč poveča učinek slednjih. Prav tako lahko baldrijan v večjih odmerkih vpliva na sposobnost vožnje in upravljanja s stroji. Uživanje baldrijana pred vožnjo (do dve uri prej) je tako odsvetovano.
O varnosti uporabe baldrijana med nosečnostjo in dojenjem ni dovolj podatkov, zato uporabe v teh obdobjih ne priporočamo. Prav tako ne priporočamo uporabo baldrijanovih pripravkov mlajšim od 12 let.
Za obvladovanje stresa pa so vsekakor zelo pomembni tudi nefarmakološki ukrepi kot so npr. različne tehnike sproščanja (meditacija), športne dejavnosti ter ukvarjanje s hobiji, ki nas veselijo in sproščajo.Darinka Juvan, mag. farm, Nina Porovne Černe, mag. farm
 
Dežurne lekarne

Lekarna Kamnik
sobota,nedelja in prazniki:
17.00-20.00

Lekarna Domžale
nedelja in prazniki:
9.00-12.00

Lekarna Nova Litija
nedelja in prazniki:
9.00 - 12.00

V času dežurstva kličite na številko 01/ 777 17 77, klik na številko:
1 Lekarna Domžale
2 Lekarna Kamnik
3 Lekarna Nova Litija
Nočna dežurna služba
Vsak dan od 20.00 do 7.00 zjutraj za recepte izdane istega dne.

Lekarna Kranj
Bleiweisova 8, Kranj
Telefon: (04) 20 16 134

Lekarna pri Polikliniki
Njegoševa cesta 6K,Ljubljana
Telefon: (01) 23 06 100

Lekarna Trbovlje
Rudarska 12, Trbovlje
Telefon: (03) 563 26 55
Certifikati

certifikat 1
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke.