Spremljanje krvnega tlaka doma

Datum objave: 17.05.2021

Spremljanje krvnega tlaka doma je pomemben del odkrivanja in obravnavanja hipertenzije. Primerno je tako za tiste, ki zvišanega krvnega tlaka še nimate in želite njegove vrednosti redno spremljati, kot za tiste, ki imate hipertenzijo že diagnosticirano.

Spremljanje krvnega tlaka doma poteka v okolju, ki ste ga vajeni. Lahko vam potrdi, da so predpisana zdravila učinkovita, ter vas in vašega zdravnika opozori na možne zdravstvene zaplete. Tako lahko učinkovito in enostavno izboljšate potek svoje bolezni.

Na začetku je pomembno, da se naučite pravilnega postopka merjenja in si priskrbite dober merilnik krvnega tlaka. Brez recepta ga lahko kupite na različnih prodajnih mestih. Biti mora umerjen in nepoškodovan, z njim moramo znati ravnati pravilno oz. kot piše v navodilih proizvajalca.

Normalno povprečje meritev pri spremljanju krvnega tlaka doma je ˂ 135/85 mm Hg, optimalno pa verjetno ˂ 120/80 mm Hg. Če je povprečje meritev krvnega tlaka doma ˃ 135/85 mm Hg, se o nadaljnjih ukrepih posvetujte s svojim osebnim zdravnikom.

Mag. Primož Dolenc, dr. med., Klinični oddelek za hipertenzijo, Združenje za hipertenzijo

»Spremljanje krvnega tlaka doma ni zapleteno ali neprijetno. Verjetno boste ugotovili, da vam je všeč in da imate boljši nadzor nad svojo boleznijo. Dolgoročno bo vaše tveganje za zaplete pri zvišanem krvnem tlaku manjše in tudi vaše življenje bo bolj zdravo.«

Več informacij o krvnem tlaku najdete na spletni strani www.zakajtibijesrce.si. Projekt Združenja za hipertenzijo podpira Krka, tovarna zdravil, d. d., Novo mesto.
 
Dežurne lekarne

Lekarna Kamnik
sobota,nedelja in prazniki:
17.00-20.00

Lekarna Domžale
nedelja in prazniki:
9.00-12.00

Lekarna Nova Litija
nedelja in prazniki:
9.00 - 12.00

V času dežurstva kličite na številko 01/ 777 17 77, klik na številko:
1 Lekarna Domžale
2 Lekarna Kamnik
3 Lekarna Nova Litija
Nočna dežurna služba
Vsak dan od 20.00 do 7.00 zjutraj za recepte izdane istega dne.

Lekarna Kranj
Bleiweisova 8, Kranj
Telefon: (04) 20 16 134

Lekarna pri Polikliniki
Njegoševa cesta 6K,Ljubljana
Telefon: (01) 23 06 100

Lekarna Trbovlje
Rudarska 12, Trbovlje
Telefon: (03) 563 26 55
Certifikati

certifikat 1
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke.