GLIVIČNA OKUŽBA NOHTOV

Datum objave: 30.05.2022

Glivične okužbe nohtov (onihomikoza) niso samo kozmetični problem in jih je potrebno zdraviti. Čudežnega zdravila, ki bi glivice na nohtih odstranil z enim nanosom, ni! Zaradi dolgotrajnosti zdravljenja je izredno pomembna tudi vaša vztrajnost in potrpežljivost pri zdravljenju.

Ali imam glivično okužbo nohtov?

Najpogosteje se okužba z glivicam pojavi v toplejših dneh, saj so naša stopala bolj izpostavljena, hkrati pa so razmere za rast glivic ugodnejše. Glivično okužbo spremlja rumen ali belkasto obarvan noht, ki postane zadebeljen in odstopa od podlage. Sčasoma postaja noht krhek in krušljiv. Če niste prepričani, ali so spremenjeni nohti posledica glivične okužbe ali ne, se posvetujte z vašim zdravnikom ali dermatologom.

Pomembna je preventiva!

• Ne hodite bosi v javnih prostorih (npr. kopališča, savna…);
• skrbite za primerno higieno stopal in nohtov. Po umivanju dobro osušite prostore med prsti in nohti. Nohti naj bodo postriženi na kratko;
• nosite udobno in zračno obutev ter bombažne nogavice. Obutev ustrezno razkužujte s protiglivičnimi pršili.

Kako zdravimo glivično okužbo nohtov?

Zelo pomembno je, da pričnete z zdravljenjem takoj, ko prepoznate glivično okužbo nohta. Nohti rastejo zelo počasi, zlasti na nogah, kjer zrastejo le 1 do 2 mm na mesec. Zdravljenje nohtov na rokah traja približno 6 mesecev, zdravljenje nohtov na nogah pa od 9 do 12 mesecev. Zdravljenje mora trajati vse dokler noht ni povsem zdrav. Nezdravljena okužba se širi na druge nohte in kožo ter lahko tudi na druge osebe.

Kateri pripravki so na voljo v lekarni?

Zdravila za zdravljenje glivičnih okužb imenujemo antimikotiki. Ti odstranijo glivice oziroma zavirajo njihovo razmnoževanje.

V prosti prodaji so na voljo pripravki za zdravljenje glivic v obliki lakov, pisal, gelov in pršil. V Sloveniji so registrirani zdravilni laki, ki vsebujejo antimikotike ciklopiroks, amorolfin in terbinafin. Številni pripravki ne omogočijo dolgotrajnega stik s površino nohta in ustrezno prehajanje v noht, zato pri zdravljenju niso učinkoviti. Za lokalno zdravljenje blagih do zmernih glivičnih okužb se odločamo, kadar nohtna matica (lunica) ni prizadeta ali kadar se ne sme zdraviti z peroralnimi antimikotiki.

Za trdovratnejše okužbe je učinkovito jemanje tablet ali kapsul, ki vam jih zdravnik predpiše na recept (npr. terbinafin, itrakonazol). Ker imajo lahko ta zdravila resne neželene učinke in vplivajo na delovanje drugih zdravil, niso primerni za vsakogar (npr. za bolnike z boleznimi jeter).

Za ustrezen strokovni nasvet in pomoč pri izbiri pripravka lahko povprašate v lekarni.

Marko Jurič, mag. farm.
Dežurne lekarne

Lekarna Kamnik
sobota,nedelja in prazniki:
17.00-20.00

Lekarna Domžale
nedelja in prazniki:
9.00-12.00

Lekarna Nova Litija
nedelja in prazniki:
9.00 - 12.00

V času dežurstva kličite na številko 01/ 777 17 77, klik na številko:
1 Lekarna Domžale
2 Lekarna Kamnik
3 Lekarna Nova Litija
Nočna dežurna služba
Vsak dan od 20.00 do 7.00 zjutraj za recepte izdane istega dne.

Lekarna Kranj
Bleiweisova 8, Kranj
Telefon: (04) 20 16 134

Lekarna pri Polikliniki
Njegoševa cesta 6K,Ljubljana
Telefon: (01) 23 06 100

Lekarna Trbovlje
Rudarska 12, Trbovlje
Telefon: (03) 563 26 55
Certifikati

certifikat 1
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke.