Sladkorna bolezen

Datum objave: 13.11.2012

Sladkorna bolezen je skupina presnovnih motenj s kronično zvišano glukozo v krvi, ki nastane zaradi nezadostnega izločanja inzulina ali zmanjšane občutljivosti tkiv nanj. Normalna vrednost glukoze v krvi je med 4 in 6 mmol/l. O sladkorni bolezni govorimo, ko je vrednost glukoze v krvi na tešče več kot 7 mmol/l, oziroma po obroku več kot 11 mmol/l. Značilni znaki sladkorne bolezni so huda žeja, izguba telesne teže, pogosto mokrenje, utrujenost, srbenje spolovila. Poznamo več vrst sladkorne bolezni, najpogostejši sta tip 1 in tip 2. Pri sladkorni bolezni tipa ena gre za uničenje celic beta trebušne slinavke, ki izločajo inzulin. Bolniki običajno zbolijo do 30. leta starosti, za zdravljenje pa nujno potrebujejo inzulin. Velika večina bolnikov s sladkorno boleznijo ima sladkorno bolezen tipa 2. Zbolijo predvsem starejši ljudje, ki so brez izrazitih simptomov bolezni. Za potek bolezni je značilno počasno napredovanje bolezni, ki je posledica postopnega propadanja celic beta trebušne slinavke, ki izločajo manj inzulina, odpornost nekaterih tkiv na inzulin in čezmerna tvorba glukoze v jetrih. V začetni fazi bolezni zdravila niso potrebna, upoštevamo le zdrav način življenja, sledi stopenjsko zdravljenje s tabletami ene vrste, nato kombinacija več vrst tablet, lahko tudi tablete in inzulin in na koncu sam inzulin. Bolniki sladkorne bolezni tipa 2 lahko v začetni fazi bolezni veliko naredijo tudi sami z zmanjšanjem telesne teže, zdravo in uravnoteženo prehrano in redno telesno aktivnostjo. Poglavitni cilj zdravljenja je vzdrževanje glukoze v krvi na čimbolj normalni ravni. S tem se v veliki meri lahko izognemo akutnim in kroničnim zapletom sladkorne bolezni.

Farmacevti v lekarnah v okviru projekta Farmacevtske skrbi pri sladkorni bolezni, želimo prispevati k preprečavanju razvoja sladkorne bolezni in pravilnemu zdravljenju, tako z določanjem indeksa telesne mase, merjenjem krvnega tlaka in svetovanjem bolnikom o pravilni in varni uporabi zdravil in medicinskih pripomočkov za določanje glukoze v krvi, kot tudi s svetovanjem o zdravem načinu življenja. Zato vas vabimo, da se oglasite v naših enotah, kjer se bomo posvetili vašim željam in potrebam. Na nas se lahko obrnete tudi preko elektronske pošte na naslov: marjetka.smolej@mestnelekarne.si.

Marjetka Smolej Zaletelj
mag.farm.
 
Dežurne lekarne

Lekarna Kamnik
nedelja in prazniki:
9.00-12.00

Lekarna Domžale
sobota, nedelja in prazniki:
17.00-20.00

Lekarna Nova Litija
nedelja in prazniki:
9.00 - 12.00
Nočna dežurna služba
Vsak dan od 20.00 do 7.00 zjutraj za recepte izdane istega dne.

Lekarna Kranj
Bleiweisova 8, Kranj
Telefon: (04) 20 16 134

Lekarna pri Polikliniki
Njegoševa cesta 6K,Ljubljana
Telefon: (01) 23 06 100

Lekarna Trbovlje
Rudarska 12, Trbovlje
Telefon: (03) 563 26 55
Certifikati

certifikat 1
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke.