Okrepite svoj imunski sistem

Datum objave: 13.11.2012

Glavna naloga imunskega sistema je prepoznavanje in odstranjevanje tujkov iz telesa. Tujki so bakterije, virusi, glive, paraziti in telesu lastne spremenjene celice. Človek z okvarjenim imunskim sistemom se težje bori proti škodljivim snovem in postane bolj dovzeten za okužbe. Tudi človek z normalno imunostjo lahko zboli za nalezljivo boleznijo, vendar redkeje, z njo pa opravi v približno normalnem času, predvidenem za določeno bolezen in s predvidljivimi bolezenskimi težavami. Poleg imunskega sistema, ščitijo telo pred mikroorganizmi, ki povzročajo okužbe, še fizične pregrade. Fizične pregrade so koža in sluznice (dihal, prebavil, sečil, spolovil, oči, ušes), ki preprečujejo, da bi mikrobi vdirali v naše telo. Površino kože in nekaterih sluznic poseljujejo neškodljive bakterije (naravna mikroflora), te ohranjajo prostor na sluznicah in preprečujejo, da bi se nanje naselile bolezenske bakterije. Zato nas mikroflora na naši koži in sluznicah pravzaprav varuje pred boleznimi.

Škodljiv vpliv na delovanje imunskega sistema imajo alkohol, tobak, nezdrava prehrana, stres, stradanje, debelost, telesna neaktivnost ali pretirana aktivnost, sladkorna bolezen, nezdravo okolje ter dolgotrajno zdravljenje z nekaterimi zdravili.

Herpes na ustnicah, kožne bradavice, boleče razjede v ustih, nenehni prehladi in angine ter glivična obolenja kože in sluznic so opozorilni znaki, da delovanje vašega imunskega sistema ni najboljše in bi bilo koristno ukrepati.
Kako ukrepati, ko vas imunski sistem opozarja?

Zdrav imunski sistem, koža in sluznice vas dolgoročno lahko varujejo pred nalezljivimi in rakavimi obolenji.
Za ohranjanje zdravega imunskega sistema poskrbite za dovolj spanja, gibajte se na svežem zraku, ter poskrbite za uravnoteženo prehrano s čim več sadja in zelenjave.

Na voljo so številna prehranska dopolnila in tudi zdravila za krepitev imunskega sistema, ki se dobijo v lekarni brez recepta po nasvetu farmacevta. Smiselno jih je jemati preden zbolite ali pa ob prvih znakih obolenja, da se skrajša čas in omili potek bolezni. Mednje sodijo imunomodulatorji, aminokisline, vitamini in minerali, kolostrum, probiotiki in nenazadnje sredstva za zaščito ter nego kože. Imunomodulatorji so snovi, ki uravnavajo delovanje imunskega sistema. Aktiviran imunski sistem omogoča vašemu telesu boljšo pripravljenost in odstranjevanje tujkov ter prepoznavanje rakavih celic. Imunomodulatorji, ki so na voljo pri nas, so medicinski gobi svetlikava pološčenka in šitake, beta glukani ter ameriški slamnik. Antioksidanti (vitamin C, E…) lovijo proste radikale, ki so vpleteni v vnetja, rakava obolenja in staranje. Probiotiki (mlečnokislinske bakterije) pa poseljujejo sluznice in preprečujejo naselitev in vdor telesu škodljivih mikrobov.

Če imate vprašanja, kako okrepiti obrambno sposobnost svojega telesa, se oglasite v eni od naših lekarn, kjer vam bomo z veseljem svetovali.


Martina Ajd Bežan, mag. farm.
Lekarna Domžale
 
Dežurne lekarne

Lekarna Kamnik
nedelja in prazniki:
9.00-12.00

Lekarna Domžale
sobota, nedelja in prazniki:
17.00-20.00

Lekarna Nova Litija
nedelja in prazniki:
9.00 - 12.00
Nočna dežurna služba
Vsak dan od 20.00 do 7.00 zjutraj za recepte izdane istega dne.

Lekarna Kranj
Bleiweisova 8, Kranj
Telefon: (04) 20 16 134

Lekarna pri Polikliniki
Njegoševa cesta 6K,Ljubljana
Telefon: (01) 23 06 100

Lekarna Trbovlje
Rudarska 12, Trbovlje
Telefon: (03) 563 26 55
Certifikati

certifikat 1
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke.