Nasveti


Področje:

Elementov na stran:   6 10 20 50
 
<< < 1 2 > >>
 

DISPEPSIJA


Datum objave: 01.02.2016
Dispepsija je definirana kot kronična ali ponavljajoča (žgoča) bolečina oz. nelagodje, ki se pojavlja v predelu nad popkom ali okoli njega. Kot neugodje smatramo naslednjo skupino simptomov: zgodnja sitost, napihnjenost, občutek polnosti v zgornjem delu trebuha po zaužitem obroku, slabost, spahovanje.

 
Primarna naloga kože je da varuje, nadzoruje in prenaša telesu sporočila iz zunanjega sveta. Koža je naš največji organ in predstavlja 20 odstotkov človekove teže. Oddaja vlago, da se hladimo ali pa je s pomočjo svojih maščobnih celic zaščita pred mrazom. Obstaja več tipov kože in če poznamo svojega, lahko z nekaterimi ukrepi negujemo svojo kožo, da ostaja lepa in zdrava.

 

Kašelj


Datum objave: 20.11.2012
Kašelj definiramo kot eksploziven izdih, ki omogoča čiščenje izločkov in tujkov iz dihalnih poti. Kašelj, pri katerem izkašljujemo sluz imenujemo produktivni kašelj, medtem ko je kašelj brez izločka neproduktivni oziroma suh kašelj. Tako kot je kašelj po eni strani normalen zaščitni refleks za odstranitev tujkov, je lahko po drugi strani pomemben znak bolezni dihal. Kašelj lahko delimo tudi glede na čas trajanja na akutni, ki traja manj kot 3 tedne ter kronični, kadar traja več kot 3 tedne.

 

Urinska inkontinenca


Datum objave: 20.11.2012
Urinska inkontinenca (nehoteno uhajanje urina) se lahko pojavi v kateremkoli starostnem obdobju, najpogostejša pa je pri starostnikih. Prav tako je dvakrat pogostejša pri ženskah kot pri moških. Zbolevnost pri ženskah med 25. in 55.letom je okoli 20-odstotna, pri starostnikih po upokojitvi pa celo okoli 50% tako pri ženskah kot moških. Urinska inkontinenca je lahko zelo obremenilna za bolnika, saj ga spravlja v zadrego, lahko pa vodi tudi do okužb sečnega mehurja in ledvic.

 

Zgaga


Datum objave: 20.11.2012
Zgaga ali z drugim imenom refluksni ezofagitis je definirana kot pekoč občutek v predelu za prsnico, ki je posledica vračanja želodčne vsebine nazaj iz želodca v požiralnik. Po epidemioloških podatkih ima težave z zgago precejšnji del prebivalstva, pogostost simptomov pa se veča s starostjo. V času nosečnosti naj bi imelo to težavo kar 25 – 80% žensk.

 
Prehlad in gripo doživi odrasel človek 2 do 5 krat, otroci pa tudi do 12 - krat na leto. V življenju doživimo približno 200 infekcij. Povzročajo jih številni virusi (8 družin in 200 različnih podtipov).

 

Sladkorna bolezen


Datum objave: 13.11.2012
Sladkorna bolezen je skupina presnovnih motenj s kronično zvišano glukozo v krvi, ki nastane zaradi nezadostnega izločanja inzulina ali zmanjšane občutljivosti tkiv nanj. Normalna vrednost glukoze v krvi je med 4 in 6 mmol/l.

 

Okrepite svoj imunski sistem


Datum objave: 13.11.2012
Glavna naloga imunskega sistema je prepoznavanje in odstranjevanje tujkov iz telesa. Tujki so bakterije, virusi, glive, paraziti in telesu lastne spremenjene celice. Človek z okvarjenim imunskim sistemom se težje bori proti škodljivim snovem in postane bolj dovzeten za okužbe.

 

HEPATITIS A (dežele v razvoju)


Datum objave: 09.10.2012
Hepatitis je vnetje jeter, ki nastane zaradi okužbe z virusom tipa A, B,C, D ali E. Virus tipa A se prenaša z vodo, hrano in je posledica slabe higiene.

 
Rumena mrzlica je virusna infekcija, ki jo prenašajo komarji. Inkubacijska doba traja od tri do trinajst dni. Simptomi se kažejo v obliki povišane temperature, krvavitev, beljakovin v urinu, zlatenice in trajajo tri dni.

<< < 1 2 > >>
Dežurne lekarne

Lekarna Kamnik
sobota, nedelja in prazniki:
17.00-20.00

Lekarna Domžale
nedelja in prazniki:
9.00-12.00

Lekarna Nova Litija
nedelja in prazniki:
9.00 - 12.00
Nočna dežurna služba
Vsak dan od 20.00 do 7.00 zjutraj za recepte izdane istega dne.

Lekarna Kranj
Bleiweisova 8, Kranj
Telefon: (04) 20 16 134

Lekarna pri Polikliniki
Njegoševa cesta 6K,Ljubljana
Telefon: (01) 23 06 100

Lekarna Trbovlje
Rudarska 12, Trbovlje
Telefon: (03) 563 26 55
Certifikati

certifikat 1
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke.