Nasveti


 
Področje:

Elementov na stran:   6 10 20 50
 
 

SLADKORNA BOLEZEN, ZDRAVILA IN POTOVANJA


Datum objave: 01.06.2023
Sladkorna bolezen je bolezen, kjer imamo povišano vrednost glukoze v serumu. Pomembno je, da se držimo nefarmakoloških ukrepov: skrb za ustrezno zdravo prehrano in gibanje. Zdravnik nam predpiše zdravila za zdravljenje sladkorne bolezni, ki so v obliki tablet, nosnega pršila in v obliki injekcij za dajanje v podkožje. Ko dobimo zdravila v lekarni, je pomembno da natančno preberemo in upoštevamo navodila za uporabo in pogoje shranjevanja.

 
Ko starši preberemo na oglasni deski v šoli ali vrtcu obvestilo o pojavu uši, se začnemo najprej podzavestno praskati po lasišču. Srbenje je namreč najbolj poznan simptom, pri katerem pomislimo na nadležne uši.
Uši so plazeče žuželke brez kril, torej ne morejo leteti in tudi ne skakati. Hranijo se izključno s človeško krvjo, kar pomeni, da smo ljudje njihov edini gostitelj. Poleg tega potrebujejo vlažno in toplo okolje. Odrasle uši izležejo do 10 jajčec (gnid) dnevno, ki jih prilepijo po eno na posamezen las. Iz jajčec se po sedmih do dvanajstih dneh izležejo ličinke, imenovane nimfe, ki dozorijo v devetih do dvanajstih dneh, odvisno od temperature okolice. Po izgledu so podobne odraslim ušem, le da so manjše - velikosti bucikine glave, medtem ko so odrasle uši velike 2 do 3 mm. Nimfe se prav tako hranijo s krvjo in ko dozorijo v odrasle uši, začnejo odlagati jajčeca. Življenjska doba odraslih uši je 3 do 4 tedne.

 

SVETOVNI DAN BOJA PROTI RAKU


Datum objave: 04.02.2023
4. februar je dan, ko obeležujemo svetovni dan boja proti raku. To je pomemben mednarodni dan, namenjen ozaveščanju o tej bolezni, spodbujanju njenega preprečevanja, odkrivanja in zdravljenja. Po mnogih kazalnikih se izkazuje, da je rak velik javnozdravstveni problem, ki prizadene veliko število ljudi.

 

ZAPRTJE


Datum objave: 23.01.2023
Zaprtje je najpogostejša prebavna težava v razvitem svetu. Za zaprtje je značilno odvajanje male količine trdega, suhega blata, manj kot trikrat na teden. Poleg tega so prisotni še dodatni simptomi: težavno in boleče izločanje blata, močnejše napenjanje, da se doseže izločanje blata, občutek nepopolne izpraznitve črevesja, napihnjenost in vetrovi ter izguba občutka siljenja na blato. Zaprtje samo ni bolezen, vendar pa je lahko simptom nekaterih bolezni. Alarmantni znaki, na katere moramo biti pozorni in zahtevajo obisk zdravnika so: nenadno zaprtje ali sum na zaporo črevesja, močni krči ali bolečine neznanega izvora, napihnjen trebuh, bruhanje, kri v blatu, katranasto, črno blato (ki ni posledica zaužitja določene hrane ali pripravkov, ki vsebujejo železo), nenadno izgubljanje telesne teže, ponavljajoče izmenjave driske in zaprtja.

 

PREHLADNA OBOLENJA


Datum objave: 11.01.2023
Pozna jesen in zima sta obdobji, ko se poveča pojavnost prehladnih obolenj, povzročenih z različnimi virusi, najpogosteje rinovirusi. Pri prehladu ne gre za specifično bolezen, temveč za skupino bolezni s podobnimi, vendar ne povsem enakimi simptomi, saj prehladna obolenja povzroči okužba z več kot 100 različnimi sevi ali vrstami virusov.

 

DRISKA


Datum objave: 08.12.2022
Diareja ali driska je definirana kot črevesno obolenje, za katero je značilno povečanje frekvence odvajanja mehkega oz. tekočega blata na več kot trikrat v 24 urah. Normalno izločimo z blatom od 70 do 200 ml vode, pri driski pa se količina izločene vode lahko poveča tudi za štirikrat. Posledica intenzivnega izgubljanja telesne tekočine je elektrolitsko neravnovesje in dehidracija. Pogosti spremljajoči simptomi driske so še: slabost, bruhanje, napenjanje, abdominalni krči in bolečine, lahko tudi vročina. Ločimo akutno, vztrajajočo in kronično drisko. Pri akutni driski se težave pojavijo nenadno in trajajo krajši čas (do 14 dni). Vztrajajoča driska nam težave povzroča 2-4 tedne, kadar pa se driska ponavlja in traja več kot 4 tedne, govorimo o kronični driski. Slednja je lahko znak resne bolezni (Crohnova bolezen, ulcerozni kolitis).

 

KRONIČNA VENSKA BOLEZEN


Datum objave: 04.11.2022
V Sloveniji so bolezni ven pogoste, saj prizadenejo približno polovico prebivalstva. Venska bolezen nastane zaradi motenj v venskem obtoku, ponavadi zaradi daljšega sedenja ali stanja. Dolgotrajno sedenje ali stanje povzroči širjenje ven zaradi same teže krvi. Zdrava žilna stena in venske zaklopke se pritisku zlahka upirajo tako da ne pride do širjenja ven. Vendar ko stene in zaklopke slabijo pride do razširitve ven, kar oteži sam pretok krvi nazaj proti srcu ter povzroči težave. Takrat začnemo govoriti o kronični venski bolezni.

 

VITAMIN D


Datum objave: 16.10.2022
Vitamin D je eden izmed štirih v maščobi topnih vitaminov, ki jih naše telo potrebuje. Po zaužitju se v telesu pretvori v aktivno obliko, imenovano kalcitriol, ki ima vse lastnosti hormona in je ključen za normalen potek zelo zapletenih bioloških funkcij v telesu. Pomembno vlogo ima pri vzdrževanju serumske koncentracije kalcija in fosforja. Če ga je v prehrani dovolj, poskrbi za absorpcijo kalcija iz prebavil in ga vgradi v kosti, v primeru pomanjkanja se kalcij iz kosti izplavlja, kosti pa postajajo bolj občutljive in se hitreje lomijo. Znatno vlogo ima pri delovanju imunskega sistema, dokazano poveča naravno odpornost proti okužbam, kar so v zadnjem času potrdile številne raziskave.

 

POČITNIŠKE TEGOBE IN POTOVALNA LEKARNA


Datum objave: 07.07.2022
Čas počitnic in dopustov je že v polnem teku. Kaj pa če na dopustu zbolimo? Poglejmo nekaj najpogostejših težav, ki nas lahko doletijo v dopustniških dneh in rešitve zanje.

 

GLIVIČNA OKUŽBA NOHTOV


Datum objave: 30.05.2022
Glivične okužbe nohtov (onihomikoza) niso samo kozmetični problem in jih je potrebno zdraviti. Čudežnega zdravila, ki bi glivice na nohtih odstranil z enim nanosom, ni! Zaradi dolgotrajnosti zdravljenja je izredno pomembna tudi vaša vztrajnost in potrpežljivost pri zdravljenju.

 

BENIGNA HIPERPLAZIJA PROSTATE


Datum objave: 03.05.2022
Poznamo več strokovnih izrazov za to bolezen: benigna hiperplazija prostate ali benigna hipertrofija prostate ali bolj razumljivo: nerakavo povečanje prostate. Izraz hiperplazija se nanaša na povečanje števila celic, hipertrofija pa na povečanje velikosti prostate. Gre za najpogostejšo bolezen prostate, saj se pojavlja v kar 50% pri moških starejših od 50 let, ter pri večini moških starejših od 80 let – torej še zdaleč niste sami s težavami prostate!

 

VITAMINI IN MINERALI


Datum objave: 01.04.2022
Vitamini so organske snovi, ki so potrebne za pravilno delovanje in rast organizma. V telesu delujejo kot antioksidanti, kofaktorji in koencimi v telesnih reakcijah, kot hormoni … Splošno jih delimo na topne v vodi (vitamin C, vitamini skupine B) in topne v maščobi (vitamini A, D, E, K). Večino vitaminov vnašamo v telo s hrano, izjemoma jih tvori telo v koži (vitamin D), ali mikroorganizmi v naših prebavilih (biotin, vitamin K).
Minerali so anorganske snovi, ki jih telo za normalno delovanje potrebuje v zelo majhnih količinah. Njihove potrebe se spreminjajo glede na spol, starost, telesno aktivnost, telesno maso … Glede na količino, ki naj bi jo dnevno vnesli v telo, jih delimo na makroelemente (natrij, kalij, kalcij, magnezij, klorid, fosfor, žveplo) in mikroelemente (železo, jod, baker, cink, krom, selen, fluor, mangan, molibden).

 

VOHALNE VAJE IN ŠE KAJ …


Datum objave: 01.03.2022
Postcovidni sindrom - nič več tako tuje zveneči izraz. Prav nasprotno. Večinoma zdaj že vemo, da ti dve besedi označujeta stanje po sicer preboleli okužbi z virusom COVID-19, ko pri nekaterih posameznikih simptomi, značilni zanjo, trajajo dlje. A koliko dlje in kateri simptomi, sta vprašanji, na kateri si želimo odgovora, da bi se prepričali, da skrb ni potrebna. Po do sedaj znanih podatkih se razširjenost postcovidnega sindroma giblje med 10 in 50 odstotki, najpogosteje opaženi simptomi pa so: neobičajna utrujenost, hitra zadihanost, kašelj, mišično-skeletne bolečine, glavobol, izguba voha ali okusa.

 

KO SE ZBUDIJO KLOPI


Datum objave: 01.02.2022
S prihajajočimi toplejšimi dnevi se ne bo začela prebujati le narava, pač pa tudi klopi. V zimskih mesecih se nahajajo med listjem, v podrasti, v skorji drevesnih debel, aktivni pa postanejo, ko se temperatura dvigne nad 5°C. Največ jih je do nadmorske višine 600 m, v višjih legah jih je manj, nad 1600 m jih praktično ni. V Sloveniji je najbolj razširjena vrsta Ixodes ricinus, njihov življenjski cikel pa je sestavljen iz faz jajčec, ličink, nimf in odraslih klopov. Za razvoj in prehod v naslednjo življenjsko fazo potrebujejo gostitelja, saj se hranijo s krvjo toplokrvnih živali. Ličinke in nimfe se hranijo s krvjo manjših živali (mali gozdni sesalci), odrasli klopi pa s krvjo večjih živali, medtem ko je človek naključni gostitelj. Med hranjenjem se klopi lahko okužijo in tako prenašajo okužbo naprej. Najpogostejši bolezni, ki jih prenašajo okuženi klopi sta Lymska borelioza in klopni meningoencefalitis (KME).

 

OPUŠČAM KAJENJE


Datum objave: 05.01.2022
Svetovalka za opuščanje kajenja, ki je spregovorila na predavanjih ob svetovnem dnevu brez tobaka 2021, je povedala spodbudno misel:« Uspelo je tudi ljudem, ki so pokadili ogromno cigaret na dan.« Če ste eden izmed kadilcev, ki si vsaj malo želite prenehati kaditi, vas vabim, da si preberete spodnje vrstice, kjer bom nanizala nekaj predlogov v pomoč pri opuščanju kajenja.

 
Tako med nosečnicami in doječimi materami kot tudi med zdravstvenimi delavci obstaja skrb, kaj le te smejo jemati in kaj ne. Zato nosečnice in doječe matere velikokrat po nepotrebnem prenašajo bolečine in druge zdravstvene tegobe, ki so moteče za njihovo dobro počutje. Naj le omenim, da so zdravila lahko le v 2-3 odstotkih vzrok prirojenim napakam. Za samozdravljenje, preprečevanje in lajšanje zdravstvenih težav, ki ne zahtevajo obiska zdravnika je na voljo veliko sredstev.

 

SLADKORNA BOLEZEN


Datum objave: 02.11.2021
14. november je dan sladkorne bolezni in ker število bolnikov v razvitem svetu, prav tako v Sloveniji, strmo narašča, je ozaveščanje o tej bolezni, njeno pravočasno prepoznavanje in upoštevanje ukrepov za njeno obvladovanje ključnega pomena.

 
Ko pri družinskem članu odkrijemo podančice, se pogosto ustrašimo in nam je neprijetno. A podančice so še vedno razširjene tudi v današnjem času po celem svetu, najbolj v predelih z zmernim podnebjem. Najpogosteje se okužba pojavlja pri predšolskih in šolskih otrocih in se širi med družinski člani. Okužba ni povezana s socialno-ekonomskim položajem.

 

ZDRAVLJENJE NESPEČNOSTI


Datum objave: 01.09.2021
Nespečnost je motnja spanja, pri kateri bolniki tožijo za dolgim uspavanjem, pogostim prebujanjem ponoči, premalo globokim spanjem kljub ustrezni dolžini in/ali zgodnjim jutranjim prebujanjem.

 

ZAŠČITA KOŽE PRED SONCEM


Datum objave: 24.06.2021
Koža je največji organ človeškega telesa in je za življenje bistvenega pomena. Sodeluje v številnih izjemno pomembnih fizioloških procesih, ki so ključni za optimalno delovanje organizma. Preprečuje izhlapevanje vode iz telesa, sodeluje pri uravnavanju telesne temperature, ščiti pred vdorom snovi iz okolice in sodeluje pri obrambi organizma pred škodljivimi zunanjimi dejavniki – kemijskimi, mehanskimi, mikrobiološkimi in tudi ultravijoličnim sevanjem.

 

DOMAČA POLETNA LEKARNA NA POTI


Datum objave: 14.06.2021
S prihajajočim poletjem prihaja čas dopustov in potovanj. Da nas pri tem kaj ne preseneti, je priporočljivo s seboj vzeti potovalno lekarno. Maja Sušnik, mag.farmacije nam je zaupala najpomembnejše stvari, na katere ne smemo pozabiti.

 

SOS TELEFON ZA ŽENSKE IN OTROKE


Datum objave: 07.06.2021
DRUŠTVO SOS TELEFON
ZA ŽENSKE IN OTROKE - ŽRTVE NASILJA
P. p. 2726, 1001 Ljubljana
Tel.: + 386 1 / 544 35 13, 544 35 14
E-pošta: drustvo-sos@drustvo-sos.si
Spletna stran: http://www.drustvo-sos.si

V Društvu SOS telefon za ženske in otroke - žrtve nasilja, smo s 1.1.2021 pričeli z izvajanjem projekta z naslovom »Poslušamo, ne obsojamo, pomagamo – SOS za žrtve nasilja v družini 24 ur na dan (SOS 24/7)«, ki ga financira Evropska unija iz sredstev Evropskega socialnega sklada. S projektom želimo približati dostopnost in dosegljivost programov za ženske in otroke, žrtve nasilja, predvsem najbolj ranljivim skupinam ter hkrati informirati in ozaveščati strokovno in širšo javnost.

 

TEŽAVE S HEMOROIDI


Datum objave: 01.06.2021
Hemoroidi ali zlata žila so zelo pogosta težava, ki prizadene mnogo ljudi, vendar se o njej premalo odkrito razpravlja. Bolnikom je pri iskanju pomoči večinoma nerodno, čutijo sram in se izogibajo zdravljenju.
Hemoroidi so pravzaprav normalen preplet žil v analnem kanalu, ki skrbi za dobro konsistenco blata. Nevšečnosti se pojavijo, ko se venska struktura zaradi stalnega pritiska ali drugih dejavnikov poveča.

 
Vsekakor ne odlašajte z obiskom pri zdravniku, saj v tem primeru čas ni naš zaveznik in ne »celi« visokega krvnega tlaka. Zavedati se morate, da visok krvni tlak škoduje vašemu zdravju in da je lahko tudi usoden. Zato ga morate čim prej znižati. Ciljna vrednost je 140/90 mm Hg ali še bolje pod 130/80 mm Hg.

 

Simptomi visokega krvnega tlaka


Datum objave: 17.05.2021
Visok krvni tlak je zelo pogosta bolezen, pojavlja se skoraj pri polovici odraslih prebivalcev Slovenije. Ker v nasprotju z drugimi boleznimi sprva običajno ne povzroča težav, se ga bolniki niti ne zavedajo ali pa simptomom ne pripisujejo večjega pomena.

 

Spremljanje krvnega tlaka doma


Datum objave: 17.05.2021
Spremljanje krvnega tlaka doma je pomemben del odkrivanja in obravnavanja hipertenzije. Primerno je tako za tiste, ki zvišanega krvnega tlaka še nimate in želite njegove vrednosti redno spremljati, kot za tiste, ki imate hipertenzijo že diagnosticirano.

 
Menopavza nastopi eno leto po zadnji menstruaciji in pomeni konec rodnega obdobja. Zaradi izrazitega upada ženskih spolnih hormonov – estrogenov, nastopijo spremembe v fiziologiji telesa in v duševnem počutju.

 

STRES


Datum objave: 06.04.2021
Živimo v svetu, kjer se vsakodnevno srečujemo s stresnimi situacijami. Stres je odziv organizma na škodljive stresne dejavnike oziroma stresorje v okolju. Ob stiku s stresorjem pride do porušitve človekovega notranjega ravnovesja, sproži se vrsta biokemičnih reakcij v telesu, ki privedejo do sproščanja stresnih hormonov. Dolgotrajna podvrženost telesa stresu lahko vodi v anksioznost, depresijo in druge telesne bolezni.

 

TELESNA AKTIVNOST NA SVEŽEM ZRAKU


Datum objave: 01.03.2021
Zadostna telesna dejavnost je varovalni dejavnik zdravja, saj vpliva tako na telesno kot duševno zdravje in kakovost življenja. Varuje nas pred večino kroničnih nenalezljivih bolezni, krepi kosti in mišice, vzdržuje psihofizične in funkcionalne sposobnosti telesa, pripomore k zmanjšanju stresa in depresije, boljšemu spancu ter pomaga pri krepitvi samozavesti.

 

OKUŽBE SEČIL


Datum objave: 25.01.2021
Okužbe sečil sodijo med najpogostejše vnetne okužbe in so eden izmed najpogostejših vzrokov za obisk zdravnika. Največkrat so povzročitelji bakterije (bakterija E. coli), redkeje glive, paraziti in virusi.

Dežurne lekarne

Lekarna Kamnik
sobota,nedelja in prazniki:
17.00-20.00

Lekarna Domžale
nedelja in prazniki:
9.00-12.00

Lekarna Nova Litija
nedelja in prazniki:
9.00 - 12.00

V času dežurstva kličite na številko 01/ 777 17 77, klik na številko:
1 Lekarna Domžale
2 Lekarna Kamnik
3 Lekarna Nova Litija
Nočna dežurna služba
Vsak dan od 20.00 do 7.00 zjutraj za recepte izdane istega dne.

Lekarna Kranj
Bleiweisova 8, Kranj
Telefon: (04) 20 16 134

Lekarna pri Polikliniki
Njegoševa cesta 6K,Ljubljana
Telefon: (01) 23 06 100

Lekarna Trbovlje
Rudarska 12, Trbovlje
Telefon: (03) 563 26 55
Certifikati

certifikat 1
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke.