Nasveti


 
Področje:

Elementov na stran:   6 10 20 50
 
<< < 1 2 3 > >>
 

VOHALNE VAJE IN ŠE KAJ …


Datum objave: 01.03.2022
Postcovidni sindrom - nič več tako tuje zveneči izraz. Prav nasprotno. Večinoma zdaj že vemo, da ti dve besedi označujeta stanje po sicer preboleli okužbi z virusom COVID-19, ko pri nekaterih posameznikih simptomi, značilni zanjo, trajajo dlje. A koliko dlje in kateri simptomi, sta vprašanji, na kateri si želimo odgovora, da bi se prepričali, da skrb ni potrebna. Po do sedaj znanih podatkih se razširjenost postcovidnega sindroma giblje med 10 in 50 odstotki, najpogosteje opaženi simptomi pa so: neobičajna utrujenost, hitra zadihanost, kašelj, mišično-skeletne bolečine, glavobol, izguba voha ali okusa.

 

KO SE ZBUDIJO KLOPI


Datum objave: 01.02.2022
S prihajajočimi toplejšimi dnevi se ne bo začela prebujati le narava, pač pa tudi klopi. V zimskih mesecih se nahajajo med listjem, v podrasti, v skorji drevesnih debel, aktivni pa postanejo, ko se temperatura dvigne nad 5°C. Največ jih je do nadmorske višine 600 m, v višjih legah jih je manj, nad 1600 m jih praktično ni. V Sloveniji je najbolj razširjena vrsta Ixodes ricinus, njihov življenjski cikel pa je sestavljen iz faz jajčec, ličink, nimf in odraslih klopov. Za razvoj in prehod v naslednjo življenjsko fazo potrebujejo gostitelja, saj se hranijo s krvjo toplokrvnih živali. Ličinke in nimfe se hranijo s krvjo manjših živali (mali gozdni sesalci), odrasli klopi pa s krvjo večjih živali, medtem ko je človek naključni gostitelj. Med hranjenjem se klopi lahko okužijo in tako prenašajo okužbo naprej. Najpogostejši bolezni, ki jih prenašajo okuženi klopi sta Lymska borelioza in klopni meningoencefalitis (KME).

 

OPUŠČAM KAJENJE


Datum objave: 05.01.2022
Svetovalka za opuščanje kajenja, ki je spregovorila na predavanjih ob svetovnem dnevu brez tobaka 2021, je povedala spodbudno misel:« Uspelo je tudi ljudem, ki so pokadili ogromno cigaret na dan.« Če ste eden izmed kadilcev, ki si vsaj malo želite prenehati kaditi, vas vabim, da si preberete spodnje vrstice, kjer bom nanizala nekaj predlogov v pomoč pri opuščanju kajenja.

 
Tako med nosečnicami in doječimi materami kot tudi med zdravstvenimi delavci obstaja skrb, kaj le te smejo jemati in kaj ne. Zato nosečnice in doječe matere velikokrat po nepotrebnem prenašajo bolečine in druge zdravstvene tegobe, ki so moteče za njihovo dobro počutje. Naj le omenim, da so zdravila lahko le v 2-3 odstotkih vzrok prirojenim napakam. Za samozdravljenje, preprečevanje in lajšanje zdravstvenih težav, ki ne zahtevajo obiska zdravnika je na voljo veliko sredstev.

 

SLADKORNA BOLEZEN


Datum objave: 02.11.2021
14. november je dan sladkorne bolezni in ker število bolnikov v razvitem svetu, prav tako v Sloveniji, strmo narašča, je ozaveščanje o tej bolezni, njeno pravočasno prepoznavanje in upoštevanje ukrepov za njeno obvladovanje ključnega pomena.

 
Ko pri družinskem članu odkrijemo podančice, se pogosto ustrašimo in nam je neprijetno. A podančice so še vedno razširjene tudi v današnjem času po celem svetu, najbolj v predelih z zmernim podnebjem. Najpogosteje se okužba pojavlja pri predšolskih in šolskih otrocih in se širi med družinski člani. Okužba ni povezana s socialno-ekonomskim položajem.

 

ZDRAVLJENJE NESPEČNOSTI


Datum objave: 01.09.2021
Nespečnost je motnja spanja, pri kateri bolniki tožijo za dolgim uspavanjem, pogostim prebujanjem ponoči, premalo globokim spanjem kljub ustrezni dolžini in/ali zgodnjim jutranjim prebujanjem.

 

ZAŠČITA KOŽE PRED SONCEM


Datum objave: 24.06.2021
Koža je največji organ človeškega telesa in je za življenje bistvenega pomena. Sodeluje v številnih izjemno pomembnih fizioloških procesih, ki so ključni za optimalno delovanje organizma. Preprečuje izhlapevanje vode iz telesa, sodeluje pri uravnavanju telesne temperature, ščiti pred vdorom snovi iz okolice in sodeluje pri obrambi organizma pred škodljivimi zunanjimi dejavniki – kemijskimi, mehanskimi, mikrobiološkimi in tudi ultravijoličnim sevanjem.

 

DOMAČA POLETNA LEKARNA NA POTI


Datum objave: 14.06.2021
S prihajajočim poletjem prihaja čas dopustov in potovanj. Da nas pri tem kaj ne preseneti, je priporočljivo s seboj vzeti potovalno lekarno. Maja Sušnik, mag.farmacije nam je zaupala najpomembnejše stvari, na katere ne smemo pozabiti.

 

SOS TELEFON ZA ŽENSKE IN OTROKE


Datum objave: 07.06.2021
DRUŠTVO SOS TELEFON
ZA ŽENSKE IN OTROKE - ŽRTVE NASILJA
P. p. 2726, 1001 Ljubljana
Tel.: + 386 1 / 544 35 13, 544 35 14
E-pošta: drustvo-sos@drustvo-sos.si
Spletna stran: http://www.drustvo-sos.si

V Društvu SOS telefon za ženske in otroke - žrtve nasilja, smo s 1.1.2021 pričeli z izvajanjem projekta z naslovom »Poslušamo, ne obsojamo, pomagamo – SOS za žrtve nasilja v družini 24 ur na dan (SOS 24/7)«, ki ga financira Evropska unija iz sredstev Evropskega socialnega sklada. S projektom želimo približati dostopnost in dosegljivost programov za ženske in otroke, žrtve nasilja, predvsem najbolj ranljivim skupinam ter hkrati informirati in ozaveščati strokovno in širšo javnost.

<< < 1 2 3 > >>
Dežurne lekarne

Lekarna Kamnik
sobota,nedelja in prazniki:
17.00-20.00

Lekarna Domžale
nedelja in prazniki:
9.00-12.00

Lekarna Nova Litija
nedelja in prazniki:
9.00 - 12.00

V času dežurstva kličite na številko 01/ 777 17 77, klik na številko:
1 Lekarna Domžale
2 Lekarna Kamnik
3 Lekarna Nova Litija
Nočna dežurna služba
Vsak dan od 20.00 do 7.00 zjutraj za recepte izdane istega dne.

Lekarna Kranj
Bleiweisova 8, Kranj
Telefon: (04) 20 16 134

Lekarna pri Polikliniki
Njegoševa cesta 6K,Ljubljana
Telefon: (01) 23 06 100

Lekarna Trbovlje
Rudarska 12, Trbovlje
Telefon: (03) 563 26 55
Certifikati

certifikat 1
Na spletni strani uporabljamo piškotke (cookies). Nekateri piškotki zagotovijo, da stran deluje normalno, drugi poskrbijo za vašo lažjo uporabo spletne strani, štetje števila obiskovalcev in delovanje vtičnikov, ki omogočajo deljenje vsebin.
Če boste nadaljevali, bomo sklepali, da ste z veseljem sprejeli vse piškotke.
Zavrni piškotke.