BENIGNA HIPERPLAZIJA PROSTATE

Poznamo več strokovnih izrazov za to bolezen: benigna hiperplazija prostate ali benigna hipertrofija prostate ali bolj razumljivo: nerakavo povečanje prostate. Izraz hiperplazija se nanaša na povečanje števila celic, hipertrofija pa na povečanje velikosti prostate. Gre za najpogostejšo bolezen prostate, saj se pojavlja v kar 50% pri moških starejših od 50 let, ter pri večini moških starejših od 80 let – torej še zdaleč niste sami s težavami prostate!

Kaj je prostata?

Prostata je moška spolna žleza, po velikosti in obliki podobna divjemu kostanju, ki pa se z leti povečuje. Leži pod sečnim mehurjem, med sramno kostjo in danko ter obdaja sečnico, skozi katero se izloča seč. Skoznjo poteka tudi semensko izvodilo, ki se izteka v sečnico. Naloga prostate je, da proizvaja izločke, ki so del semenske tekočine ter skladišči cink, ki ščiti prostato pred vnetji.

Vzrok za nastanek težav

Točnega vzroka za benigno povečanje prostate še ne poznamo, verjetno pa gre za spremenjeno ravnovesje hormonov, ki je pogojeno s staranjem (noben moški pri 30-ih nima povečane prostate). Zaradi upada testosterona se razmerje hormonov prevesi v korist ženskih hormonov. Telo poskuša pomanjkanje kompenzirati s povečano proizvodnjo moških hormonov (dihidrotestosterona), ob tem pa pride tudi do rasti tkiva prostate (zlasti fibroblastov). Posledica je pritisk prostate na sečnico, kar privede do motenega pretoka urina skozi zoženo sečnico.

Značilni znaki in simptomi

Posledice povečanja prostate se pričnejo kazati postopoma, tako da večina moških teh sprememb niti ne zazna, ali jih pa pripisujejo staranju. Pojavijo se lahko:

  • pogosto uriniranje (tudi pogosteje kot na 2 uri);
  • oteženo uriniranje (napenjanje pred in med uriniranjem);
  • težave z začetkom uriniranja;
  • zmanjšan curek urina, prekinitve curka, razpršen curek, kapljanje urina še po končanem uriniranju;
  • občutek neizpraznjenega mehurja;
  • inkontinenca;
  • boleče in pekoče uriniranje;
  • nočno prebujanje zaradi tiščanja na vodo;
  • tiščanje v predelu nad sramno kostjo.

V primeru, da benigno povečanje prostate ni zdravljeno, lahko to sčasoma privede do hujših komplikacij kot so akutni zastoj urina v mehurju, okužba sečil, krvavitev iz prostate, kamni v sečnem mehurju in celo okvara ledvic.

Zelo pomembno je, da pravočasno prepoznate simptome in se odpravite k splošnem zdravniku, ki postavi diagnozo na podlagi rektalnega pregleda in preiskave krvi (določitev PSA – beljakovine, ki jo proizvaja le prostata). Po potrebi vas zdravnik napoti do specialista urologa, ki opravi nadaljnje preiskave.

Zdravljenje

Blage oblike benignega povečanja prostate se ne zdravi z zdravili, saj se pri tretjini bolnikov težave umirijo same od sebe. V tem primeru se svetujejo le redne kontrole.

Ob večjih težavah se zdravnik odloči za zdravljenje z zdravili, ki sproščajo gladko mišičje v prostati in ob izhodu iz mehurja (učinek se pokaže že po 2 do 4 tednih) ter z zdravili, ki delujejo postopoma in dolgoročno tako, da zavirajo pospešeno rast žleze in posledično zmanjšajo volumen za 20-30%. Uspešnost zdravljenja se kontrolira na 6 do 12 mesecev. V primeru neučinkovitosti zdravljenja z zdravili, se operativno odstrani odvečno tkivo.

Priporočila za obvladovanje blažjih težav

Priporoča se zdrav življenjski slog: gibanje, zadosten vnos tekočine (vsaj 1,5l vode, ali čaja na dan), omejitev alkohola, kave, začinjene hrane, izogibanje mrazu in vlagi, vzdrževanje normalne telesne teže … Poleg tega si lahko pomagate z zdravili naravnega izvora in prehranskimi dopolnili. Zdravilo naravnega izvora, ki vsebuje izvlečke plodov žagastoliste palme (palmeta) predvidoma deluje tako, da zavira encim 5 alfa reduktazo in posledično vpliva na zmanjšanje žleze ter s tem olajša uriniranje. Učinkovitost so potrdili po vsaj šestmesečnem rednem jemanju. Odsvetuje se sočasno jemanje s hormonskimi zdravili in zdravili za redčenje krvi, previdno pa tudi pri souporabi ginka, ingverja in česna. Od zdravilnih rastlin, ki so poznane v ljudskem zdravilstvu se za omenjene težave s prostato uporabljajo kopriva (korenina), navadna buča (semena in olje) in drobnocvetni vrbovec (posušena zel).

Pomembno sporočilo za konec

Benigna hiperplazija prostate ni rakavo povečanje prostate in se praviloma ne razvije v raka prostate. Gre za spremljajoči proces staranja, ki ga žal ne moremo preprečiti, lahko pa s pravočasnim ukrepanjem bistveno vplivamo na kvaliteto življenja. Ob obisku v lekarni vam bomo pomagali razrešiti dileme in vprašanja v zvezi z vašimi težavami in po potrebi svetovali jemanje zdravil naravnega izvora.

– Andreja Savnik, mag.farm.

Viri:

https//www.urologija.si; Benigno povečanje prostate

https//drmed.org., Združenje zdravnikov družinske medicine; Benigna hiperplazija prostate

Sodobna fitoterapija ; Z dokazi podprta uporaba zdravilnih rastlin; SFD

https// www.sb.Celje.si Prostata

Farmacevtski vestnik,november 2020,št. 4, Zdravila brez recepta in prehranska dopolnila za lajšanje zdravstvenih težav pri moških