IMAMO DOJENČKA

NEGA KOŽE DOJENČKA

Koža je organ z največjo površino. Našemu telesu nudi obrambno in zaščitno funkcijo. Koža dojenčkov in majhnih otrok se bistveno razlikuje od kože odraslih, zato moramo tudi pri negi upoštevati njene značilnosti. Debelina kože je pri dojenčkih bistveno manjša. Zaščitni hidrolipidni plašč še ni popolnoma razvit in je sorazmerno šibak. Zato je njihova koža manj odporna, snovi pa se lažje in globlje vpijajo v strukturo kože.

 

OSNOVNA NEGA

Osnovna nega dojenčka se začne z jutranjim umivanjem in previjanjem. Vedno začnemo pri obrazu in postopoma prehajamo na ostale dele telesa. V primeru preobčutljive kože je smotrno uporabljati prekuhano vodo. Posebno pozornost posvetimo negi oči. Vsako oko očistimo z novo gazo in če je potrebno, speremo s sterilno fiziološko raztopino. Pri previjanju je potrebno dojenčkovo spolovilo in predel zadnjice namazati s tankim slojem hladilnega mazila. Ta naj bo izdelan iz čim manj sestavin in brez ostalih dodatkov, kot so dišave, barvila, konzervansi in rastlinski izvlečki. Beseda naravno namreč še ne pomeni, da je mazilo popolnoma neškodljivo za dojenčkovo kožo.

Poglavitno je redno previjanje. Uporaba kvalitetnih in zračnih pleničk zelo pripomore k zdravi koži ritke. S kopanjem ne pretiravamo, saj vroča voda in dolge kopeli odstranijo s kože zaščitni sloj maščob. Po vsakem kopanju je potrebno kožo dobro osušiti in pregibe namazati z olivnim ali mandljevim oljem. Kože ne drgnemo, ampak jo samo nežno popivnamo. Za umivanje zadostuje zgolj topla voda, le za ritko in roke uporabimo otroško milo. Izdelki za čiščenje kože morajo imeti nežno čistilno delovanje, da kože preveč ne izsušijo. Izločanje loja je namreč pri otrocih še neizrazito.

 

SPREMEMBE NA DOJENČKOVI KOŽI

TEMENCA

Gre za rumenkaste spremembe v obliki luskastih oblog na lasišču. Najverjetneje se pojavijo zaradi nekaterih spolnih hormonov, ki se prenesejo z mame na otroka.

Zmehčamo jih lahko z naravnim olivnim ali mandljevim oljem, ki ga vtremo na predele s temenci pred kopanjem. Luske nato nežno odstranimo. Če so obloge trdovratnejše, pustimo olje na lasišču več ur ali celo kar čez noč. Pri odstranjevanju si lahko pomagamo s sterilno gazo ali s posebnim glavničkom za odstranjevanje temenc.

PLENIČNI IZPUŠČAJ

Pri pleničnem izpuščaju se vname koža pod plenico. Najpogostejši vzrok je draženje kože zaradi stika z urinom in blatom. Na njegov nastanek pa  lahko vpliva tudi prehrana. Ob pojavu pordele kože v pleničnem predelu je potreba pogostejša menjava plenic. Pomembno je, da prizadeti koži omogočimo čim daljšo izpostavljenost zraku. Tradicionalno uporabljano mazilo za zaščito pleničnega predela je hladilno mazilo, ki je pripravljeno po preverjeni lekarniški recepturi. Poleg omenjenega hladilnega mazila so v lekarni na razpolago še kreme s cinkovim oksidom (npr. praška pasta), dekspantenolom in ribjim oljem, ki pomirjajo vneto kožo, jo ščitijo in omogočajo hitrejše celjenje. Pomembno je, da se izogibamo losjonom in raznim kremam z rastlinskimi izvlečki, saj lahko ti še dodatno dražijo kožo. Plenični izpuščaj je lahko tudi posledica okužbe z glivicami, še posebno kadar otroci zaradi drugih okužb prejemajo antibiotično zdravljenje. Takrat si lahko pomagamo z antimikotičnimi – protiglivičnimi mazili. V primeru da se plenični izpuščaj kljub omenjenim ukrepom v nekaj dneh ne prične izboljševati, je na mestu, da obiščemo pediatra.

AKNE IN KOŽNI IZPUŠČAJI

Nemalokrat se v prvih štirinajstih dneh pri novorojenčku pojavijo akne. Običajno nastanejo na obrazu, pojavijo pa se lahko tudi drugod po telesu. Nastanejo zaradi vpliva materinih hormonov. Po nekaj mesecih akne spontano izginejo že z osnovno nego. V primeru, da izpuščaje oziroma akne spremlja povišana telesna temperatura ali da se težave stopnjujejo, je priporočljiv obisk pediatra.

 

ZAKLJUČEK

Tako kot je veliko veselje ob prihodu novega člana, se hkrati pri starših pojavijo tudi skrbi za njegovo zdravje. Mamice so velikokrat v zadregi, kako je najbolj pravilno ukrepati. Raznovrstni nasveti družinskih članov in sorodnikov jih lahko pošteno zmedejo. Svetujem jim, da nam svoje skrbi zaupajo v lekarni, kjer jim bomo s strokovnimi nasveti pomagali najti najboljšo rešitev. Ne pozabimo pa tudi, da nežen dotik in skrbna nega zelo blagodejno delujeta na dojenčkov razvoj.

 

Vida Javoršek, farm.tehnik, Lekarna Domžale