IZPADANJE LAS

IZPADANJE LAS

Lasje so pomemben del naše podobe, krasijo naš obraz, poudarjajo naš značaj in pomembno vplivajo na samozavest, duševno zdravje in posledično tudi na kvaliteto življenja.

Skozi celo življenje lasje stalno rastejo in izpadajo. Življenjski cikel lasu traja od 2 do 6 let in gre skozi tri faze. Faza rasti traja 2-6 let. Dolžina te faze niha individualno, med rasami in geografsko. Sledi prehodna faza, kjer se rast umiri in traja približno 2 tedna in faza izpadanja, ko las izpade in naredi prostor za rast novega lasu. To traja približno 3-4 mesece. Povsem normalno je, da dnevno izpade 70-120 las, nekoliko več spomladi in jeseni.

Vzroki za izpadanje las so raznovrstni in številni:

Starost

S starostjo telesa se lahko upočasni tudi rast las, istočasno lasje postajajo tanjši in lahko izpadajo v večjem številu. Pri moških se ob tem spremeni tudi meja rasti las, pri ženskah pa se lasje samo razredčijo. Pri tem gre za trajno izpadanje las, kar pomeni, da procesa žal ne moremo ustaviti.

Hormonske spremembe

Moški hormoni (androgeni) povzročajo tanjšanje las in postopen propad lasnih mešičkov, medtem ko ženski hormoni (estrogeni) ščitijo lasne mešičke pred propadanjem. Hormonske spremembe, ki vplivajo na tanjšanje in izpadanje las so še porod, menopavza in različne bolezni ščitnice, ki pomembno vplivajo na ravnovesje in raven hormonov.

Stres

Povišana raven kortizola lahko moti normalno delovanje lasnih mešičkov, kar povzroči izpadanje las in celo upočasni naravni cikel rasti las. Pogosto do izpadanja las pride 2-4 mesece po nekem stresnem dogodku.

Bolezni in  zdravila

Do prekomernega izpadanja las lahko vodijo glivične okužbe lasišča, luskavica ali druge kožne bolezni. Razlog so lahko tudi kronične bolezni, kronična vnetja, nekatera zdravila kot tudi akutna virusna obolenja. Pri slednjih je povečano izpadanje las posledica visoke in dolgotrajne telesne temperature, spremembe na žilnem sistemu, ki povzročijo vnetje kapilar v koži lasišča, povišane ravni stresnega hormona kortizola v času prebolevanja okužbe ter povišane ravni vnetnih procesov v telesu.

Agresivni postopki na laseh

Svoje lase lahko precej poškodujemo z nenehnimi posegi na laseh. V to štejemo pogosto barvanje, predvsem z nekvalitetnimi barvami, vročimi orodji za trajno kodranje ali ravnanje las in podobno.

Prehrana ter prehitra izguba teže

Pomanjkanje beljakovin, vitaminov in mineralov ter hitra in drastična izguba telesne teže lahko vplivajo na rast in kakovost las.

Izpadanje las postane opazno po približno treh mesecih od nastanka vzroka. Kadar za izpadanje las ne najdemo vzroka ali so ob tem prisotni še drugi sistemski znaki (prizadetost kože, vročina, slabo počutje) nikar ne odlašajmo z obiskom zdravnika.

Kako lahko preprečimo ali upočasnimo prekomerno izpadanje las?

Z lasmi ravnamo nežno, posebno, če se redčijo; ne pretiravamo s krtačenjem ali česanjem. Čim manj jih izpostavljamo klorirani vodi v bazenu, na soncu pa nosimo pokrivalo. Uporabljajmo blage šampone, ne sušimo las z grobimi brisačami ali fenom.

Pazimo na uravnoteženo prehrano z zadostno količino aminokislin (zlasti cisteina) in vitaminov, predvsem vitaminov skupine B. Od mikroelementov je najpomembnejši cink, pa tudi  železo, baker, silicij in selen. V kolikor jih s hrano ne zagotovimo v zadostni meri, lahko posežemo po pripravkih s prilagojeno sestavo iz lekarne. Za opazen učinek jih je potrebno uživati nekaj mesecev.

Lase lahko okrepimo tudi dermatološko, z uporabo kozmetičnih pripravkov, ki pomagajo pri preprečevanju izpadanja las in spodbujajo njihovo rast. Največkrat ti izdelki vsebujejo hranilne snovi, ki krepijo lasne korenine, velikokrat pa tudi posebej razvite učinkovine in komplekse, ki imajo pozitiven učinek na lase in lasišče.

Aktivnost kože, las ter žlez lojnic poveča tudi masaža. Z masažo delujemo predvsem preventivno in na hitrost rasti las. Najlažje lasišče zmasiramo med umivanjem, po umivanju pa je masiranje priporočljivo zgolj, če nimamo mastnih las. Pri masaži moramo biti zelo nežni, nikakor pa ne smemo kože drgniti.

Zavedati se moramo, da bo že samo sprememba v načinu življenja najverjetneje koristila ne zgolj lasem, temveč celemu telesu in posledično našemu splošnemu počutju.

Darja Vrtačnik mag. farm.