KAKO DOMA PRAVILNO IZMERIMO KRVNI TLAK?

Visok krvni tlak ali arterijska hipertenzija, je zdravstveno stanje, pri katerem je kronično zvišan sistemski krvni tlak. O hipertenziji govorimo, kadar je vrednost krvnega tlaka nad 140/90 mmHg (ambulantno merjenje), oziroma 135/85 mmHg izmerjeno doma. Za sladkorne bolnike veljajo še nižje vrednosti, in sicer pod 130/80 mmHg.

Dolgotrajno zvišan krvni tlak močno okvari ožilje, kar botruje povečanemu tveganju za razvoj koronarne bolezni, možganske kapi, srčnega popuščanja, srčne odpovedi, ledvične bolezni in tudi pojavom demence. Že zvišanje sistoličnega tlaka za 20 mmHg in diastoličnega tlaka za 10 mmHg nad 115/75 mmHg, podvoji tveganje za smrt zaradi kardiovaskularnih bolezni.

Visokega tlaka običajno ne občutimo. Če si tlak merimo doma, se tako izognemo vplivu tako imenovane »bele halje«, ko je človek pod stresom in je lahko zato tlak posledično zvišan.

Na tržišču je veliko merilnikov krvnega tlaka, vendar pa se je priporočljivo odločiti za nakup v lekarni, kjer vam pomagamo izbrati najprimernejšega in vas hkrati podučimo o njegovi pravilni uporabi. Za domačo uporabo so primerni predvsem avtomatski merilniki, ki po namestitvi in vklopu samodejno napihnejo manšeto in nato odčitajo krvni tlak in srčni utrip. Za lažje rokovanje je za starejše paciente pomemben velik ekran in velike tipke, ki omogočajo boljšo ločljivost številk in boljši oprijem. Da bo krvni tlak pravilno izmerjen, je pomembna izbira primerno velike manšete, ki ne sme biti ne prevelika, ne premajhna. Pravilno je, da gumijasti del manšete (notranji, napihljivi del) obsega vsaj 4/5 obsega nadlahti, ki omogoča enakomerno stisnjenje nadlahtne žile-odvodnice.

Kvaliteten merilnik je označen z oznako CE, ki pomeni, da je merilnik skladen z zahtevami in predpisi Evropske unije, poleg tega pa je registriran kot medicinski pripomoček. Pomembno je, da ima aparat uspešno opravljene neodvisne raziskave o kvaliteti, zagotovljeno garancijo, uveljavljen servis in dobavljive nadomestne dele. Merilnik je priporočljivo vsaki dve leti umeriti.

Postopek merjenja krvnega tlaka:

  • tlak si merite zjutraj, pol ure po tem ko vstanete in zvečer
  • pred merjenjem se umirimo, ker fizični napor in stres zvišujeta tlak, ter opravite vse fiziološke potrebe, ki prav tako lahko zvišajo tlak
  • vsaj pol ure pred merjenjem ne jejte, ne kadite, ne pijte kave in alkohola, prav tako si ne merite tlak takoj po zaužitju zdravil
  • namestite se v udoben sedeč položaj, naslonjeni s hrbtom na naslonjalo, s stopali na tleh. Noge ne smejo biti prekrižane
  • krvni tlak vedno merite na isti nadlahti, manšeta mora biti nameščena v višini srca, roka pa naj počiva v udobnem položaju

Po petih minutah mirovanja, si tlak izmerimo 3 krat zaporedoma, z vmesnim 1 minutnim presledkom. V dnevnik meritev, ki ga dobite v lekarni, si zapišete povprečno vrednost izmerjenih meritev. Dnevnik meritev je vaš in zdravnikov pomočnik, tako pri prepoznavanju previsokega in tudi pri spremljanju normalnega tlaka.

Ob izmerjenih previsokih vrednostih krvnega tlaka, moramo obiskati zdravnika.

Enkrat do dvakrat letno je priporočljivo, da si preventivno izmerimo krvni tlak, tudi če smo brez posebnih bolezenskih težav. Pacienti z urejenim krvnim tlakom z zdravili naj bi si spremljali tlak enkrat tedensko do enkrat mesečno, pacienti z neurejenim tlakom pa vsakodnevno vsaj 4 dni, najbolje pa ves teden.

Za dodatne nasvete o uporabi merilnikov krvnega tlaka in svetovanju o njihovi pravilni uporabi se oglasite v naših lekarnah. Z veseljem vam bomo svetovali.

 

Martina Ostanek farm. tehn.