KAKO PREMAGATI ZGAGO S POMOČJO SAMOZDRAVLJENJA?

Gastroezofagealna refluksna bolezen (GERB) se lahko pojavi pri ljudeh vseh starosti in predstavlja začasno ali dolgo trajajočo težavo. Glavni simptom bolezni je zgaga, ki se kaže kot pekoča bolečina v želodcu ali žlički oziroma za prsnico. Pojavlja se lahko tudi občasno kislo spahovanje (kisel in grenak okus v grlu in ustih). 

Težave se pojavijo, ko delovanje mišice zapiralke ni pravilno. Mišica zapiralka je mišica na koncu požiralnika. Njena naloga je, da se odpre, ko hrano pogoltnemo in zapre, ko je hrana v želodcu. Če se mišica zapiralka ne zapre popolnoma ali se prepogosto odpira, se želodčna vsebina vrača v požiralnik in grlo. Stik želodčne vsebine s sluznico požiralnika občutimo kot zgago. 

S pravilnim pristopom samozdravljenja lahko olajšamo in obvladamo zgago. 

Prilagoditev prehrane 

Izogibamo se hrani bogati z maščobami, začimbam, pekoči hrani. Omejimo vnos kislih živil ter čokolade in kave. Izogibamo se uživanju zelo vroče juhe ali čaja in ledeno mrzle hrane npr.: sladoleda in mrzlih pijač. Priporoča se uživanje manjših obrokov hrane večkrat dnevno, ne jemo vsaj dve uri pred spanjem. Med hranjenjem sedimo pokonci, jemo počasi, hrano dobro prežvečimo.  

Sprememba življenjskega sloga 

Dvignemo vzglavje postelje s pomočjo vzglavnika ter se izogibamo ležanju takoj po obroku. Tesna oblačila lahko poslabšajo simptome GERB-a. Ohranjamo zdravo telesno maso in opustimo kajenje. Svetuje se redna fizična aktivnosti vsaj 30 min na dan več dni v tednu. Prakticiramo sprostitvene tehnike kot sta meditacija in globoko dihanje, ki zmanjšujejo stres. 

Uporaba zelišč, ki blagodejno delujejo na želodec 

Za pripravo čaja lahko uporabimo: cvet prave kamilice, islandski lišaj, liste poprove mete, zel pravega pelina, korenino zdravilne špajke, korenino golostebelnega sladkega korena, ki pomagajo zmanjšati vnetje v želodcu in blažijo zgago. V lekarni lahko kupimo tudi tinkturo za želodec iz kombinacije naštetih zelišč. 

Uporaba zdravil brez recepta 

  • Antacidi, ki vsebujejo aluminijev ali magnezijev hidroksid, magnezijev ali kalcijev karbonat ali hidrotalcit, hitro nevtralizirajo želodčno kislino in olajšajo simptome. Delovati začnejo hitro, vendar učinkujejo kratkotrajno (1 do 3 ure), zato jih je treba jemati večkrat na dan (4- do 5- krat). 
  • Zaviralci protonske črpalke preprečujejo izločanje kisline iz parietalnih celic želodca v lumen želodca in tako uravnavajo kislost v želodcu. Med zaviralce protonske črpalke sodijo zdravila s pantoprazolom in se lahko kupijo brez recepta v lekarni. Zdravila s pantoprazolom je priporočljivo jemati zjutraj na prazen želodec, vsaj 1 uro pred obrokom. Nastop delovanja je počasnejši kot pri antacidih, delujejo pa do 24 ur. Za boljši učinek jih je priporočljivo jemati vsaj 2-3 dni zaporedoma. Če se simptomi po dveh tednih rednega jemanja ne izboljšajo, se je potrebno posvetovati z zdravnikom.

Uporaba naravnih pristopov in zdravil brez recepta predstavlja pomemben korak v obvladovanju težav z zgago. V lekarni vam bomo z veseljem svetovali o najbolj primernem načinu samozdravljenja glede na vaše stanje in potrebe. Kljub temu pa je nujno, da se ob vztrajajočih simptomih ali ob poslabšanju simptomov posvetujete z zdravnikom, da se izključijo morebitne druge bolezni. 

Lidija Jeras, farm. teh. 

Viri: 

  • Benedik E. Ko peče zgaga 
  • Kreft S. in Kočevar Glavač N. Sodobna fitoterapija 
  • https://lek.si/sl/skrb-za-zdravje/prebavila/zgaga-in-zelodcne-tezave/