KAKO SI LAHKO POMAGAMO OB BOLEČINI

Bolečina je kompleksen in subjektiven občutek, ki ga doživljamo kot neugodje ali trpljenje. Gre za senzorični in čustveni odziv telesa na škodljive ali potencialno škodljive dražljaje. Lahko se pojavi kot rezultat fizičnih poškodb, bolezni, vnetij ali drugih patoloških stanj, vendar ni vedno povezana samo z fizično spremenjenim tkivom. Pojavi se lahko tudi kot posledica čustvenih ali psihičnih stanj.

Bolečino lahko razdelimo na akutno in kronično. Akutna bolečina je običajno kratkotrajna in je signal telesa, da nekaj ni v redu. Njen namen je opozoriti osebo na možno poškodbo ali nevarnost ter spodbuditi ukrepanje za zaščito telesa. Po drugi strani pa je kronična bolečina dolgotrajna in lahko vztraja dalj časa, pogosto več kot šest mesecev. To lahko vodi v resne fizične, čustvene in psihološke posledice ter vpliva na kakovost življenja. Prav tako bolečino delimo tudi glede na njeno intenzivnost, trajanje in lokacijo.

Poleg tega je pomembno razumeti, da se bolečina dojema subjektivno in je odvisna od posameznika. To pomeni, da ista vrsta poškodbe ali stanja ne bo nujno povzročila enake stopnje bolečine pri vseh ljudeh. Posameznikova pretekla izkušnja, čustva, psihološko stanje in celo družbeni vplivi lahko vplivajo na to, kako bolečino dojema in zaznava.

Kako si lahko pomagamo?

Čeprav je bolečina lahko zelo moteča in včasih ovira normalno delovanje, je njena prisotnost pomembna, saj je signal telesa, da nekaj ni v redu. Zato je pomembno posvetiti pozornost bolečini, razumeti njen izvir ter poiskati ustrezno pomoč in zdravljenje, da bi izboljšali kakovost življenja posameznika.

Obvladovanje bolečine lahko vključuje različne strategije in pristope, odvisno od vrste in vzroka bolečine. O načinu samozdravljenja bolečine se je priporočljivo posvetovati z zdravnikom ali farmacevtom, predvsem kadar se poslužujete protibolečinskih zdravil. Potrebno je upoštevati navodila o varni uporabi, trajanju terapije, pravilnem odmerjanju ter se posvetovati o morebitnih interakcijah z drugimi zdravili. Samozdravljenje naj ne traja več kot 7 dni. Pomembno je vedeti, da je učinkovit pristop k obvladovanju bolečine individualen in se lahko razlikuje od osebe do osebe.

Nekaj načinov, kako si lahko pomagamo ob bolečini:

  • medicinska pomoč in posegi,
  • fizioterapija in rehabilitacija,
  • psihološka podpora in terapija,
  • sprememba življenjskega sloga,
  • toplota in hlad,
  • alternativne terapije.

Bolečina v križu

Bolečina v spodnjem delu hrbta, imenovana tudi bolečina v križu ali ledvena bolečina, je najpogostejša oblika mišično-skeletne bolečine, ki lahko prizadene ljudi vseh starosti in omejuje zmožnost gibanja in opravljanja dela. Ta vrsta bolečine se lahko pojavi zaradi različnih vzrokov in je lahko akutna ali kronična. Najpogosteje je posledica težav z mišicami ali kostmi hrbtenice. Vzrok zanje je pogosto nepravilna, slaba drža, premalo gibanja in razteznih vaj, sedeče delo, nepravilno dvigovanje težkih bremen. Prav tako pa lahko vplivajo na bolečino poškodbe zaradi padcev, nesreč ali športnih poškodb.

Bolečina v križu lahko vpliva na vsakodnevne dejavnosti in kakovost življenja posameznika. Simptomi se razlikujejo od blagega nelagodja do ostre in hude bolečine, ki omejuje gibanje. Za obvladovanje bolečine se lahko uporabijo različni pristopi, kot so: počitek in omejitev aktivnosti, uporaba grelnih, hladilnih ali zeliščnih protibolečinskih obližev, fizioterapija in vadba, protibolečinska zdravila ter terapevtske masaže za lajšanje bolečine.

 

Telo nam skozi bolečino sporoča željo po spremembi. Ne navadimo se na bolečino, ampak raje naredimo spremembo in živimo polno življenje. Za nasvet pri lajšanju bolečine se obrnite na farmacevta in se oglasite v lekarni.

Ana Kovač, farm.tehn., Lekarna Duplica