KRONIČNA VENSKA BOLEZEN

V Sloveniji so bolezni ven pogoste, saj prizadenejo približno polovico prebivalstva. Venska bolezen nastane zaradi motenj v venskem obtoku, ponavadi zaradi daljšega sedenja ali stanja. Dolgotrajno sedenje ali stanje povzroči širjenje ven zaradi same teže krvi. Zdrava žilna stena in venske zaklopke se pritisku zlahka upirajo tako da ne pride do širjenja ven. Vendar ko stene in zaklopke slabijo pride do razširitve ven, kar oteži sam pretok krvi nazaj proti srcu ter povzroči težave. Takrat začnemo govoriti o kronični venski bolezni.

SIMPTOMI IN DEJAVNIKI TVEGANJA

Prvi in najbolj pogosti simptom (kroničnega) venskega popuščanja je občutek težkih, bolečih in oteklih nog. Prisotna je lahko tudi bolečina in srbež v predelu meč. Sami simptomi so hujši ponoči in v toplejših dnevih. Znaki bolezni pa se s starostjo in napredovanjem lahko poslabšajo. Pojavijo se namreč lahko tanke rdeče-modre žilice (t.i. mrežaste vene) kasneje pa, v kolikor se te vene razširijo in zvijugajo nastanejo prave krčne žile (t.i. varice).

Obstaja več dejavnikov za sam pojav bolezni. Najbolj pogosti so dolgotrajno sedeč ali stoječ položaj, starost, vročina, kajenje, prehrana z malo vlakninami, telesna nedejavnost, debelost, nosečnost, peroralni kontraceptivi ter genska predpozicija.

KAJ LAHKO STORIMO SAMI?

Nastanek krčnih žil s samo spremembo življenjskega sloga žal ne moremo preprečiti, lahko pa vplivamo na kakovost življenja ter tako omilimo težave bolezni. Priporočamo, da z nogami gibamo ob vsaki priložnosti (gibanje stopal, večkrat na dan kratka hoja, ne sedimo s prekrižanimi nogami). Z izbiro primernega športa (tek, hitra hoja, kolesarjenje, ples, plavanje) povečamo venski pretok proti srcu in posledično zmanjšamo otekanje nog. Nosimo čevlje s primerno peto (2-4 cm) ter izbiramo mehka in ohlapna oblačila,  izogibamo se pretesnim hlačam in nogavicam, ki lahko stisnejo vene in zavrejo pretok krvi. Izogibamo se toploti (sončenju, vročim kopelim, savnam) in svojim nogam privoščimo hlad (tuširanje nog s hladno vodo), noge tudi pogosto zmasiramo (v smeri od stopal proti stegnom). Poskrbimo, da pred spanjem spodbudimo venski obtok (telovadba pred spanjem t.i. vožnja kolesa) ter spimo z dvignjenimi (podloženimi) nogami. Skrbimo za urejeno prehrano (hrana z veliko vlakninami), pijemo dovolj vode. Veliko lahko storimo tudi z uporabo preventivnih kompresijskih nogavic, če so prisotni blagi simptomi, brez bolečin in krčev.

ZDRAVLJENJE

Za samozdravljenje kronične venske bolezni obstaja v lekarni veliko zdravil in gelov, ki nam pomagajo pri lajšanju simptomov bolezni.
V kolikor izberemo zdravilo kemijskega izvora imamo v Sloveniji na tržišču pripravke iz flavonoidov (diosmin, hesperidin), ki krepijo žilno steno, delujejo protivnetno in zmanjšujejo nastajanje edemov. Na voljo so v obliki tablet in jih priporočamo za jemanje v vseh stopnjah kroničnega venskega popuščanja, tudi v kombinaciji z drugimi načini zdravljenja. Samozdravljenje lahko traja več mesecev, celo let. Prav tako obstajajo na tržišču geli iz natrijevega heparinata, ki preprečuje nastanek strdkov in deluje protivnetno. Slednjega se ne sme nanašati na odprte rane.

Med zdravili naravnega izvora imamo na slovenskem tržišču prisotno učinkovino escin, izvleček divjega kostanja, ki deluje na žilni tonus ter prepustnost žilnih sten. Na voljo je v obliki tablet. Pri lajšanju simptomov kronične venske bolezni pa nam pomagajo tudi geli iz posušenih semen divjega kostanja, ki so odlična dopolnitev kompresijskemu zdravljenju (nogavice, povoji).

NOSEČNOST

Veliko žensk se v času nosečnosti sreča z bolečimi in oteklimi nogami, katerih spremljevalec so lahko tudi krči. Poleg priporočenih ukrepov in pitja magnezija svetujemo tudi veliko počitka. V določenih primerih tudi gele z heparinom. Če se kljub rednemu počitku in uporabi gela, sami simptomi ne izboljšajo pa svetujemo posvet pri zdravniku.

V kolikor se srečujete s težavami kronične venske bolezni vas vabimo na posvet v bližnjo lekarno. S farmacevtom bosta s pomočjo pogovora izbrala najbolj primerno obliko lajšanja simptomov, ki bo ustrezal vam in vašemu življenjskemu slogu.

– Nina Porovne Černe, mag. farm.