OPUŠČAM KAJENJE

Svetovalka za opuščanje kajenja, ki je spregovorila na predavanjih ob svetovnem dnevu brez tobaka 2021, je povedala spodbudno misel:« Uspelo je tudi ljudem, ki so pokadili ogromno cigaret na dan.« Če ste eden izmed kadilcev, ki si vsaj malo želite prenehati kaditi, vas vabim, da si preberete spodnje vrstice, kjer bom nanizala nekaj predlogov v pomoč pri opuščanju kajenja.

Statistike kažejo, da si približno 50% kadilcev želi prenehati s kajenjem, vendar od teh kar 70% obupa v roku prvega tedna opuščanja. Podatek kaže na to, da si moramo priznati, da opuščanje ni enostavno in da bi za uspeh pri zadani nalogi bilo smiselno narediti načrt. Poglejmo si nekaj predlogov, kako lahko sestavimo takšen načrt.

1. Določimo shemo, kako bomo zmanjševali kajenje ter določimo datum, ko bomo prenehali kaditi.
Ta datum naj bo karseda realen glede na naše zmožnosti. Ne postavimo ga predaleč v prihodnost, hkrati pa je za uspeh pomembno, da je to čas, ko bomo bolj razbremenjeni, bomo imeli več časa zase, za stvari, ki jih radi počnemo. Pri shemi po dnevih določimo zmanjševanje števila pokajenih cigaret in morebitno uporabo nikotinske nadomestne terapije (obližev, žvečilk, spreja).

2. Predvidimo težave in naredimo načrt ukrepov
Razmislimo kaj in kje je lahko za nas problem. Če na primer vemo, da nam bo najtežje, ko se vrnemo iz službe in običajno takrat prižgemo cigaret, bo naš plan, da po prihodu domov takoj odidemo na sprehod. Plan je lahko tudi, da bomo v primeru hude skušnjave poklicali svetovalni telefon ali nekoga, ki ve za naš načrt in ga prosili za podporo.

3. Odstranimo vse predmete, ki nas spominjajo na kajenje (vžigalniki, pepelniki…)
Eden drznejših predlogov pa je preureditev prostora, kjer smo bili vajeni kaditi.

4. Bližnjim, prijateljem, sodelavcem povemo za naš načrt
S tem, ko drugim povemo, kaj smo si zadali, jih lahko tudi prosimo za podporo. To nam je lahko v izredno veliko pomoč v trenutkih ranljivosti, v tisti minuti, ko si bomo želeli cigaret prižgati ponovno. S to vrsto podpore si pridobimo tako imenovane »navijače«, hkrati pa je vedno manj priložnosti za kajenje, saj nam drugi že iz uvidevnosti ne bodo ponujali cigaret.

5. Udeležimo se skupinskega ali individualnega svetovanja
Različne delavnice potekajo po zdravstvenih domovih, kjer se lahko brezplačno udeležimo tedenskih srečanj v majhnih skupinah udeležencev ali individualnih svetovanj. Na voljo je tudi svetovalni telefon »Quitline« Nacionalnega inštituta za javno zdravje, kjer lahko po telefonu na številki 0802777 dobite brezplačno telefonsko pomoč in usmeritev. Za bolj vešče interneta so v angleškem jeziku na voljo oddaljene vrste pomoči kot sta »Meet Florence« – svetovne zdravstvene organizacije in mobilna aplikacija My QuitBuddy.

6. Vsak dan brez cigarete je uspeh
Tega se spomnimo vsak dan! Bodimo ponosni na svojo odločitev. Če nam je tokrat uspelo le za par dni, bodimo ponosni na teh par dni. Naredimo seznam težav, ki smo jih imeli v tem poskusu opuščanja in jih poskusimo v naslednjem popraviti.

7. Dovolj tekočine in stran z nezdravimi prigrizki
Ob opuščanju kajenja je pomembno, da uživamo dovolj tekočine in se izogibamo nezdravim prigrizkom. V svoj urnik umestimo dovolj gibanja, ki nas bo sprostilo, hkrati pa nam bo koristilo pri vzdržljivosti in pomagalo ohranjati telesno težo.

8. Izogibajmo se krajem, ki nas spominjajo na kajenje
Morda se sliši smešno, vendar nam lahko pomaga tudi to, da se odpravimo v službo po drugi poti, gremo na sprehod drugam, se izognemo lokalu, kjer smo bili vajeni kaditi …

9. Poskusimo spremeniti navade in namesto cigarete v roki počnimo kaj novega
Lahko na primer odidemo na sprehod, koga pokličemo po telefonu, odpremo star album, poslušamo glasbo, kaj pospravimo po stanovanju, preberemo novice … Morda se nanizani predlogi slišijo smešno, vendar pa nas lahko zamotijo dovolj dolgo, da huda želja po cigareti izzveni … in ponovno nam uspe!

10. Nagradimo se za vsak uspeh
Lahko so to drobne želje, ki jih imamo že dolgo in je več kot na mestu, da si jih uresničimo.

Odločitev za opustitev kajenja moramo sprejeti sami. Pri načrtu nam ne pomaga obsojanje, še najmanj obsojanje samih sebe. Če potrebujemo pomoč, jo poiščimo, predvsem pa imejmo v mislih, da se s prenehanjem kajenja učimo poskrbeti zase.

– Rebeka Koželj, mag. farm.

Viri: Predavanja s simpozija ob Svetovnem dnevu brez tobaka 2021