POČITNIŠKE TEGOBE IN POTOVALNA LEKARNA

Čas počitnic in dopustov je že v polnem teku. Kaj pa če na dopustu zbolimo? Poglejmo nekaj najpogostejših težav, ki nas lahko doletijo v dopustniških dneh in rešitve zanje.

Sončne kreme

Pri izpostavljanju sončnim žarkom vsekakor drži rek, da je boljša preventiva kot kurativa. Na dopustu ne pozabimo na kremo z ustreznimi UV faktorji in pa na zadosten nanos kreme. Za zadosten nanos je potrebne okoli 30 g kreme, kar znaša 6 polnih žličk kreme za celo telo! Kremo nanesimo približno 30 minut pred izpostavitvijo sončnim žarkom. Soncu se je najbolje izogibati med 10. in 16. uro. Seveda pa ne pozabimo na lahka, svetla oblačila in pokrivalo.

Sredstva za blažitev sončnih opeklin

Če pa nas sonce vseeno opeče, imamo na voljo tudi sredstva za blažitev sončnih opeklin. Najpomembneje je, da se čimprej umaknemo v senco in se ohladimo z mlačno vodo. Vnesti moramo zadostno količino tekočine, ki jo telo zaradi sončnih opeklin izgubi. Na kožo lahko nanesemo losjone, ki vsebujejo dekspantenol in gele z aloe vero, ki omogočajo boljšo regeneracijo kože. Na kožo blagodejno vplivajo tudi obkladki.

Zdravila proti povišani temperaturi in bolečinam

Najpogosteje se v potovalni lekarni znajdejo zdravila s paracetamolom, ibuprofenom in naproksenom. Pozorni bodimo tudi na otroke. Najprimernejša oblika zanje so sirupi in svečke.

Temperaturo najpreprosteje in najhitreje izmerimo s termometrom, ki ga tudi na počitnice vedno vzemimo s seboj.

Sredstva za zaščito pred piki insektov

V poletnih dneh in večerih so naši najpogostejši spremljevalci na dopustu in tudi doma komarji in ostali insekti ter žuželke. Izberimo primerno sredstvo za zaščit. V lekarni lahko dobimo tako naravne kot sintezne preparate.

Sredstva za blažitev pikov insektov

Piki insektov so nadležni, ker povzročajo srbenje, rdečico in vnetje kože. Nanos gelov z dimetindenom bo navedene težave ublažil. Pri hujših reakcijah in srbenju se lahko poslužimo tudi peroralnih antihistaminikov, na primer loratidina.

Prebavne težave

Na dopustu in potovanjih nas lahko doletijo tudi prebavne težave. Najpogosteje pomislimo na drisko, ki se lahko pojavi pri uporabi nečiste pitne vode in slabe higiene priprave hrane, predvsem v deželah na južni polobli. Kadar pride do zastrupitve in pogostega, tekočega odvajanja blata, svetujemo uporabo pripravkov, ki nase vežejo snovi, ki povzročajo drisko in preprečijo nadaljne širjenje okužbe. Pri driski posebej pazimo na preprečitev dehidracije. Poleg tekočine izgubljamo z drisko iz telesa tudi soli, zato svetujemo uporabo rehidracijskih praškov, ki jih zmešamo z vodo in pijemo po požirkih.

Seveda pa nas lahko doleti tudi zaprtje. Na dopustu je pogosto krivec za zaprtje hrana, ki vsebuje premalo vlaknin in pa premalo zaužite tekočine. V primeru zaprtja se lahko poslužimo različnih odvajal v obliki sirupov, tablet, praškov in svečk.

Za urejeno prebavo lahko že pred dopustom preventivno uživamo probiotike in s tem okrepimo črevesno floro ter morda preprečimo kakšno od težav.

Potovalna slabost

Pri potovalni slabosti gre najpogosteje za težave povezane z gibanjem (vožnja z avtom, avionom, ladjo). Simptomi, ki se pojavijo, so: slabost, bruhanje, vrtoglavica, bledica. Potovalna slabost je povsem nenevarna in izzveni, ko se telo privadi načinu potovanja ali najkasneje kmalu po koncu potovanja. Če se nam potovalna slabost ponavlja, je pametno, da vzamemo zdravilo že pred začetkom potovanja. V lekarni lahko kupite zdravilo z učinkovino difenhidramin, pripravke iz ingverja ali zapestne trakove, ki delujejo na osnovi akupresure.

Prva pomoč

V potovalni lekarni ne smejo manjkati obliži, povoji, gaze in razkužila za rane.

Ne pozabite pa tudi na zdravila, ki jih redno jemljete. Zdravila in ostale pripravke primerno shranite, da ne bodo izpostavljena previsokim temperaturam, svetlobi in vlagi.

Tako opremljeni lahko brez skrbi uživate na dopustu!

– Maruša Bračič Kočar, mag. farm.