SAMOZDRAVLJENJE ALERGIJE

Alergija ali preobčutljivost je nenavaden odziv imunskega sistema na določene, običajno nenevarne snovi, ki jih imenujemo alergeni. Mednje sodijo cvetni prah, pršice, nekatera živila, zdravila, piki žuželk, dlaka domačih živali, kozmetični izdelki in sonce. V organizem vstopajo skozi dihala in usta, ali pa pridejo v stik s kožo in očmi. Do alergijske reakcije pride ob drugem stiku z alergenom, pri čemer se ob vezavi alergena na protitelesa prične sproščati snov histamin, ki povzroči značilne simptome in znake alergije.

Kako prepoznati alergijo?

Simptomi in znaki se najpogosteje pokažejo na delu telesa, ki pride v stik z alergenom. Pojavi se:

  • srbenje, rdečina in izpuščaji na koži;
  • kihanje, kašelj, izcedek iz nosu;
  • solzenje in pordelost oči, otekle veke;
  • otekanje v ustih, žrelu;
  • lahko tudi prebavne težave in krči v trebuhu.

Kako si pomagati?

Najboljši način preprečevanja in blaženja simptomov je izogibanje alergenom. Zato je prvi korak pri obvladovanju alergij prepoznava alergena, ki povzroča težave. V ta namen se pod zdravniškim nadzorom izvede alergijski test. V primeru sezonske alergije je koristno spremljati obremenjenost zraka s cvetnim prahom. Ko je koncentracija cvetnega prahu v ozračju visoka ostanite v zaprtih prostorih. Ko se vrnete v stanovanje, se oprhajte, umijte lase in preoblecite. Prostore zračite ponoči ali po dežju. Vlaženje zraka v zaprtih prostorih pomaga zmanjšati suhost sluznic. Priporočljivo je tudi izpiranje nosu s fiziološko raztopino, saj na ta način odstranimo alergen z nosnih poti in hkrati blažimo draženje sluznice. V primeru alergij na pršice uporabljajte ustrezne prevleke, pogosto perite posteljnino in uporabite sesalnik s HEPA-filtrom.

Zdravila za samozdravljenje

Kadar izogibanje alergenu ni zadostna rešitev, si lahko pomagamo z zdravili za samozdravljenje. Na voljo so v obliki tablet ali kapljic ter gelov za lokalno aplikacijo.

Za zdravljenje alergij najpogosteje uporabljamo antihistaminike. Ti delujejo tako, da zmanjšajo vezavo prej omenjenega histamina in tako se zmanjša draženje, kihanje, rdečica, oteklina in srbenje. V to skupino spadajo zdravilne učinkovine loratadin, desloratadin, cetirizinijev diklorid, dimetindenijev maleat, azelastinijev klorid in difenhidramin, ki se za razliko od ostalih uporablja za preprečevanje potovalne slabosti. Tablete se uporabljajo za samozdravljenje pri odraslih in mladostnikih, starih 12 let in več. Zdravljenje pri mlajših, naj poteka pod nadzorom zdravnika. Uporaba tablet je smiselna, kadar alergija prizadene večji del telesa. Antihistaminiki v obliki nosnih pršil so namenjeni samozdravljenju starejših od 6 let, ne več kot 7 dni. Kapljice za oči z antihistaminikom se lahko uporabljajo od drugega leta dalje, največ 14 dni. Lokalna uporaba na koži je varna, pozornost je potrebna le pri majhnih otrocih. Med nosečnostjo je uporaba antihistaminikov odsvetovana.

Zamašenost nosu lahko lajšamo z nosnimi dekongestivi (fenilefrin, pseudoefedrin), ki zožijo majhne žilice in tako zmanjšajo oteklost sluznice in olajšajo dihanje skozi nos. Na voljo so v kombiniranih zdravilih, namenjenih za lajšanje simptomov prehlada. Prav tako so za lajšanje simptomov primerni lokalni dekongestivi (ksilometazolin, oksimetazolin), ki se nahajajo v nosnih pršilih, a jih lahko uporabljamo le kratek čas, do 5 dni. Ob dolgotrajni uporabi namreč lahko vodijo v povratni rinitis ali poškodujejo nosno sluznico.

Za  samozdravljenje so na voljo tudi lokalni kortikosteroidi npr. mometazonfuroat. Ti zdravijo vnetje in preprečijo, da bi težave sploh nastale. Na voljo so v obliki nosnega pršila, pri čemer je uporaba namenjena le pri starejših od 18 let in v obliki krem in mazil.

Kdaj do zdravnika?

Obisk zdravnika je priporočljiv, kadar simptomi trajajo več kot 14 dni in samozdravljenje več kot 7 dni. Takojšen obisk zdravnika je nujen, če pride do hude življenjsko ogrožajoče alergijske reakcije, imenovane anafilaktični šok. Pri tem značilne simptome spremlja še omotica, slabost, glavobol, pospešen utrip, zožitev dihalnih poti in izguba zavesti.

Anita Jurič, mag. farm.