SAMOZDRAVLJENJE MED NOSEČNOSTJO IN DOJENJEM

Tako med nosečnicami in doječimi materami kot tudi med zdravstvenimi delavci obstaja skrb, kaj le te smejo jemati in kaj ne. Zato nosečnice in doječe matere velikokrat po nepotrebnem prenašajo bolečine in druge zdravstvene tegobe, ki so moteče za njihovo dobro počutje. Naj le omenim, da so zdravila lahko le v 2-3 odstotkih vzrok prirojenim napakam. Za samozdravljenje, preprečevanje in lajšanje zdravstvenih težav, ki ne zahtevajo obiska zdravnika je na voljo veliko sredstev. Prednost pred prehranskimi dopolnili imajo vsekakor zdravila z dovoljenjem za promet. Edino tako lahko zagotovimo njihovo varnost in učinkovitost. V kolikor farmacevt oziroma farmacevtski tehnik presodi, da težave presegajo meje samozdravljenja pa vas napoti k zdravniku. Prvi korak pri odpravljanju manjših zdravstvenih težav je vsekakor nefarmakološke narave.

BOLEČINA

Najpogostejši bolečini nosečnic sta glavobol in bolečina v hrbtu. V kolikor nefarmakološki ukrepi niso učinkoviti se lahko uporabi paracetamol v vseh obdobjih nosečnosti in dojenja. Če paracetamol ne zadostuje, se lahko v prvem in drugem tromesečju uporablja tudi ibuprofen in diklofenak, ki pa je pri nas le na recept. Naproksen pa je zaradi dolge razpolovne dobe manj primeren. Za doječe matere najprej ponudimo paracetamol, v kolikor ta ne ublaži bolečine sta še varna alternativa ibuprofen in diklofenak.

SLABOST IN BRUHANJE

Slabost in bruhanje spremlja približno 50-80% nosečnic. Za preprečevanje in lajšanje slabosti lahko svetujemo večje število manjših obrokov, izogibanje začinjeni in mastni hrani ter pitje vode po požirkih. Večerni obrok naj bo sestavljen iz proteinov. Lahko si pomagamo z akupresuro. V lekarnah imamo na voljo zapestnice, ki delujejo na akupresurno točko P6, le ta leži približno tri prste oddaljenosti od zapestja na notranji strani podlakti. Uporaba je primerna tudi za doječe mamice. Pomaga lahko tudi vitamin B6 10-25mg 3x na dan. Enako učinkovito je tudi uživanje ingverja in sicer 1g na dan.

PREBAVNE TEŽAVE

DRISKA… sicer ni tipična težava nosečnic. Začetne težave v nosečnosti se vedno poskušajo premostiti z nefarmakološkimi ukrepi. Poudarek naj bo na živilih, ki vsebujejo škrob in žita. Če traja driska s samozdravljenjem ali brez več kot dva ali tri dni, je potrebno obiskati zdravnika. Peroralno rehidracijsko sol lahko uporabljajo tako nosečnice kot doječe matere. Posebna previdnost je potrebna samo pri nosečnicah, ki so obolele za nosečnostno toksemijo. Uporaba probiotikov ne predstavlja nobenega tveganja tako pri nosečnicah kot tudi pri doječih materah. Borovnice pomirjajo razdraženo in vneto sluznico, kar pomaga pri zdravljenju driske.

ZAPRTJE… kadar prehranski ukrepi niso dovolj učinkoviti lahko nosečnica in doječa mati uporabita določena odvajala. V kolikor pa je prisotno nenadno izgubljanje telesne teže, kri ali sluz v blatu, povišana temperatura, močni krči in bolečina pa je potrebno obiskati zdravnika. Odvajala ki povečujejo volumen blata so v nosečnosti in ob dojenju varna. Najbolj primerni so pripravki iz jajčastega in indijskega trpotca nekoliko manj pa laneno seme. Zdravilo z laktulozo se lahko uporablja med nosečnostjo in dojenjem. Učinek se lahko pokaže šele po nekaj dneh. Zdravilo v obliki svečk pri katerih nastaja ogljikov dioksid se lahko uporablja med dojenjem, med nosečnostjo pa samo takrat ko zdravnik oceni razmerje med tveganji in koristmi. Za bisakodil oziroma odvajalo Dulcolax ni na voljo zadostnih in dobro nadzorovanih študij tako, da naj ga nosečnica jemlje le pod nadzorom zdravnika. Lahko pa ga uporabljajo ženske, ki dojijo. Glicerinske svečke pa so primerne za obe skupini. Odsvetuje se uporaba ricinusovega olja in čajnih mešanic ter pripravkov z drogami kot so krhlika, sena, kitajska rabarbara in aloja.

HEMEROIDI

Nosečnicam in doječim materam svetujemo redno telesno aktivnost in skrb za redno odvajanje. Kopel s toplo vodo (40–50C°) običajno zmanjša anorektalno bolečino. S hladnimi obkladki lahko omilijo zatekanje in s Keglovimi vajami povečajo pretok skozi vene. Spanje na levem boku zmanjša pritisk na rektalne vene. Dovoljena je uporaba običajnih mazil in svečk proti hemeroidom, čeprav vsebujejo manjšo količino lidokaina. Za peroralno uporabo flavonoidov ni podatkov o varnosti zato se odsvetujejo. Uporaba kombiniranih zdravil s heparinom in escinom za lokalno delovanje je odsvetovana tako pri nosečnicah kot pri doječih materah. Po porodu se navadno težave v nekaj tednih ublažijo in izginejo.

PREHLAD

ZAMAŠEN NOS …je prav tako eden od nadležnih simptomov prehlada. Morska sol in natrijev hipoklorit v kombinaciji ustvarjata protivneten in hiter protimikroben učinek. Vlažita in čistita sluznico. Če se odločimo za zdravljenje z zdravili, je učinkovina izbora oksimetazolin. V prvem trimesečju so popolnoma varna, njihova uporaba pa naj se omeji na 3 dni. Dovoljena je tudi uporaba med dojenjem z najmanjšim priporočenim odmerkom. Pseudoefedrinu brez posveta zdravnika pa se raje izognemo, čeprav kratkotrajna uporaba med dojenjem ni problematična.

VNETO IN BOLEČE ŽRELO …svetujemo povečan vnos tekočine, vlaženje zraka, grgranje slane vode, pastile brez mentola. Varni za uporabo so vodni izvlečki propolisa, ki deluje protivirusno in protibakterijsko. Primerne so tudi pastile islandskega lišaja in hialuronske kisline, ki zaščitijo sluznico ust in žrela. Varna učinkovina za izpiranje je tudi dekspantenol. Med zdravili svetujemo benzidamin v obliki raztopin za grgranje in izpiranje. Uporablja se lahko pri nosečnicah in doječih mamicah.

KAŠELJ … če zgolj pitje zadostne količine tekočine ne olajša izkašljevanja v zadostni meri, lahko tako nosečnica kot tudi doječa mamica posežeta po pripravkih, ki vsebujejo acetilcistin, ambroksol ali bromheksin. Nosečnica naj da prednost nefarmakološkim ukrepom, ki so manj tvegani in hkrati dovolj učinkoviti. Če je kašelj produktiven in ima bolnica visoko temperaturo ali če traja več kot 7 dni pa naj le obišče zdravnika.

ALERGIJA

Vselej svetujemo izpiranje nosne votline s fiziološko raztopino ali zaščito nosu z zaščitnimi mazili za nos, ki alergenom preprečujejo vstop skozi nosno sluznico. Kljub izogibanju alergenom to velikokrat ne zadostuje. Zato se v nosečnosti in med dojenjem za zdravljenjem alergij lahko uporablja antihistaminike prve in druge generacije. V prvem trimesečju svetujemo predvsem antihistaminike prve generacije (dimetinden). Za alergije ki se kažejo kot dermatitisi, dermatoze, srbenje, pri nosečnicah in doječih ženskah svetujemo kreme z aktivnim ozonidi z vitaminom E acetatom. Mazila s kortikosteroidi se lahko uporabljajo krajši čas na manjših površinah.

VAGINALNE OKUŽBE

Pomemben ukrep pri preprečevanju in zdravljenju vaginalnih infekcij je zagotavljanje ustrezne pH vrednosti nožnice. Kar dosežemo z ustreznimi mili ter pripravki s kislim pH. V veliki meri pomagajo tudi ustrezna oblačila (bombažno perilo, ohlapna oblačila). Klotrimazol in mikazol se topikalno in vaginalno uporabljena slabo absorbirata in veljata za varna tako v nosečnosti kot med dojenjem. V zadnjem obdobju se priporoča tudi izdelke ki vsebujejo stabilne ozonide z vitaminom E. Glede na mehanizem delovanja hitro zmanjšajo bolečine, edeme, srbenje in rdečico. Uporaba je varna pri obeh obdobjih.

TEŽAVE S SEČILI

Svetujemo zadostno hidracijo, ki poveča nastajanje in pogostnost izločanja urina. Učinkoviti so pripravki pridobljeni z mlečnokislinsko fermentacijo sirotke, tako za zunanjo kot za notranjo uporabo, odvisno od koncentracije. Med nosečnostjo je dovoljena uporaba D-manoze ter zdravila, ki vsebuje zel navadne tavžentrože, korenino luštreka in list navadnega rožmarina. Ker prehaja v materino mleko se med dojenjem ne uporablja. Priporočamo lahko tudi uživanje brusničnega soka 3x na dan. Nosečnica z že razvitimi znaki vnetja pa naj obišče zdravnika.

Tako za nosečnice kot tudi za doječe matere velja, naj se izogibajo nepotrebnemu uživanju zdravil in prehranskih dopolnil.

– Vida Javoršek , farm. tehnik – Lekarna Domžale