SLADKORNA BOLEZEN, ZDRAVILA IN POTOVANJA

Sladkorna bolezen je bolezen, kjer imamo povišano vrednost glukoze v serumu. Pomembno je, da se držimo nefarmakoloških ukrepov: skrb za ustrezno zdravo prehrano in gibanje. Zdravnik nam predpiše zdravila za zdravljenje sladkorne bolezni, ki so v obliki tablet, nosnega pršila in v obliki injekcij za dajanje v podkožje. Ko dobimo zdravila v lekarni, je pomembno da natančno preberemo in upoštevamo navodila za uporabo in pogoje shranjevanja.

Kako shranjujemo zdravila?

Večino zdravil shranjujemo na sobni temperaturi od 15 do 25 ᵒC, razen če v navodilih za uporabo ni navedeno drugače. Določena zdravila moramo po navodilih proizvajalcev hraniti v hladilniku in sicer ves čas, tudi med transportom od lekarne do doma. V lekarni zagotavljamo pogoje shranjevana zdravil, ki ustrezajo predpisom. Temperaturo ter vlago v prostoru in hladilnikih kontroliramo vsakodnevno. Na pogoje shranjevanja morate pacienti pomisliti tudi takrat, ko pridete po zdravila v lekarno. Če pustimo avto na soncu, lahko temperatura hitro naraste nad 30ᵒC. Na to moramo biti pozorni zlasti poleti ter na potovanjih.

Pomembno je, da jih shranjujemo nedosegljivo otrokom in da niso izpostavljeni neposrednim virom toplote (radiator, kuhinjska plošča, sonce …). Doma moramo biti posebej pozorni pri zdravilih, ki jih moramo shranjevati v hladilniku. Ko pridemo po zdravila v lekarno, je priporočljivo, da imamo s seboj hladilno torbo. Insulin in analoge GLP-1 imamo v lekarni shranjene v hladilniku. Nekatera zdravila so lahko po izdaji uporabna pri sobni temperaturi še 1 mesec, druga pa le 14 dni. Svetujem vam, da povprašate farmacevta o pravilnem shranjevanju vaših zdravil. Priporočljivo je, da zdravil v hladilniku ne hranimo na vratih hladilnika, kjer so največje temperaturne spremembe. Prav tako naj se ne dotikajo zadnje stene hladilnika in naj ne bodo shranjena v bližini zamrzovalnika. Pomembno je, da zdravila ne zmrznejo. Hranimo jih v originalni embalaži. Ločimo jih od živil, na primer tako, da jih imamo shranjena v plastični posodi. Preden si apliciramo zdravilo v podkožje, je zelo priporočljivo, da preverimo pretočnost igle. S tem postopkom si zagotovimo, da dobimo ustrezen odmerek.

Na temperaturne spremembe so občutljive tudi baterije, ki jih imamo v merilcih sladkorja in insulinskih črpalkah. Opozorila bi vas, da imajo tudi diagnostični listki za merjenje sladkorja navedeno temperaturno območje, pri katerih jih moramo shranjevati. Običajno je to od 5 do 25ᵒC, sicer rezultati ne bodo realni.

Na kaj moramo biti pozorni na potovanju?

Če potujemo izven meja Slovenije, je priporočljivo, da imamo zdravniško potrdilo s seznamom zdravil, ki jih uporabljamo. Ko potujemo z letalom, lahko prosimo za ročni pregled, če imamo insulinsko črpalko ali senzor za neprekinjeno merjenje glukoze, saj se pri pregledu z rentgenom lahko poškodujeta. Na letalu imamo zdravila v ročni prtljagi! Za zdravila, ki jih moramo imeti v hladilniku, je potrebno priskrbeti ustrezno hladilno torbo in se pred nakupom pozanimati, koliko časa zadrži ustrezno temperaturo. Pri daljših potovanjih je priporočljivo, da vzamemo s sabo večjo količino zdravil in pripomočkov.

Glukoza mora biti na potovanjih urejena tako dobro kot doma. Na potovanju je pomembno, da načrtujemo obroke. Priporočljivo je, da imamo s sabo dodaten obrok hrane, ker se lahko vrednost glukoze zniža. Pozorni bodimo pri daljši vožnji, da se ne pojavi hipoglikemija, zlasti če ste voznik. Načrtujmo postanke za obroke in merjenje koncentracije sladkorja. Če je potovanje daljše, bodimo pozorni, saj bi lahko potrebovali dodaten odmerek insulina.
Če imate dodatna vprašanja, se oglasite v naših lekarnah, kjer vam bomo z veseljem ponudili bolj podrobne nasvete.

– Astrid Strgaršek mag.farm., spec.
Lekarna Nova Litija