TEŽAVE S HEMOROIDI

Hemoroidi ali zlata žila so zelo pogosta težava, ki prizadene mnogo ljudi, vendar se o njej premalo odkrito razpravlja. Bolnikom je pri iskanju pomoči večinoma nerodno, čutijo sram in se izogibajo zdravljenju.

Hemoroidi so pravzaprav normalen preplet žil v analnem kanalu, ki skrbi za dobro konsistenco blata. Nevšečnosti se pojavijo, ko se venska struktura zaradi stalnega pritiska ali drugih dejavnikov poveča.

Kaj so vzroki za nastanek hemoroidov?

Težave s hemoroidi nastanejo predvsem zaradi napenjanja pri odvajanju blata, kar je predvsem posledica zaprtja. Nedvomno pa k nastanku obolenja pripomore tudi nepravilna prehrana s premalo vlakninami, hudi telesni napori in sedeče delo. Pogosti so med nosečnostjo in po porodu, povezani pa so tudi z dednim dejavnikom in starostjo.

Kako prepoznati hemoroide?

  • Notranji hemoroidi so navadno neboleči, saj je analni kanal slabo oživčen. Pri odvajanju blata lahko dražijo črevo in tako povzročajo manjše krvavitve. Običajno opazimo svežo svetlo kri na toaletnem papirju ali pa v sami školjki. Notranjih hemoroidov v začetnih fazah ne opazimo in ne otipamo, lahko pa se izbočijo ali izpadejo skozi zadnjično odprtino.
  • Zunanji hemoroidi pri sedenju in odvajanju blata povzročajo močnejše bolečine, ki običajno nastanejo zaradi tromboze (strdka). Zunanji hemoroidi dražijo črevo, zaradi česar povzročajo tudi srbenje in otekanje anusa.

Blage oblike bolezni lahko pozdravite tudi sami. Kako si lahko pomagate?

  • Pogosto se stanje lahko izboljša z uravnoteženo prehrano, bogato z vlakninami. Uživajte dovolj tekočin in pazite na redno odvajanje. Ob zaprtju uporabite odvajala, ki povečajo volumen blata.
  • Pomembna je tudi ustrezna higiena analnega predela, za katero so na voljo mila, pene za umivanje, kot tudi vlažilni higienski robčki (robčki za hemoroide), ki obolelo mesto razkužijo hladijo in osvežujejo.
  • Tople sedeče kopeli v kopalni kadi naj bi pomirile draženje hemoroidov. Na splošno je zelo malo dokazov o učinkovitosti tople kopeli
  • Rastlinski pripravki, ki lajšajo simptome hemoroidov in je njihova uporaba že stoletja zakoreninjena v tradicionalni medicini so: divji kostanj, bodeča lobodika, nepozebnik, hrastova skorja ter jajčasti trpotec.
  • Za lokalno zdravljenje so v lekarni na voljo mazila in svečke na recept ali brez recepta, ki lajšajo simptome tako zunanjih, kot tudi notranjih hemoroidov. Lokalni pripravki zmanjšujejo vnetje, srbenje, draženje sluznice, bolečino, hladijo vneti predel, krepijo žilno steno ven in kapilar v rektalnem predelu ter sluznico mehansko zaščitijo.
  • Zdravite se lahko tudi s flavonoidi (diosmin, hesperidin in rutozidi), ki izboljšajo tonus ven, stabilizirajo kapilare in zmanjšajo nastajanje edemov in vnetja. Na voljo so v obliki tablet, uporabljajo pa se lahko tudi v kombinaciji z lokalnimi mazili.
  • Zaradi prisotnih bolečin se pogosto poseže po protibolečinskih tabletah, vendar lahko nekatera zdravila poslabšajo stanje zaradi krvavitev (nesteroidna protivnetna zdravila npr. acetilsalicilna kislina).
  • Običajno se čuti olajšanje že ob teh navedenih ukrepih, kadar pa se težave s hemoroidi stopnjujejo pa je potreben obisk pri zdravniku. Čeprav so hemoroidi nelagodna bolezen, naj vas občutek sramu ne ustavi na poti do zdravnika ali farmacevta.

– Marko Jurič mag.farm.