»V DRUŽINI IMAMO PODANČICE. KAJ PA ZDAJ?«

Ko pri družinskem članu odkrijemo podančice, se pogosto ustrašimo in nam je neprijetno. A podančice so še vedno razširjene tudi v današnjem času po celem svetu, najbolj v predelih z zmernim podnebjem. Najpogosteje se okužba pojavlja pri predšolskih in šolskih otrocih in se širi med družinski člani. Okužba ni povezana s socialno-ekonomskim položajem.

KAJ SO PODANČICE IN KAKO JIH PREPOZNAMO?

Podančice so majhne, približno centimeter velike gliste, belkaste barve. Živijo v prebavilih človeka in so med glistami najpogostejše povzročiteljice okužb.
Najpogostejši znak okužbe je močan srbež okoli zadnjika, zlasti ponoči. Do srbeža pride zaradi odlaganja jajčec samice v kožne gube okoli zadnjika.To lahko povzroča nemirno spanje, pri nekaterih pa se lahko pojavijo tudi bolečine v trebuhu, slabost in bruhanje. Otroci lahko postanejo neješči in razdražljivi.
Ob pojavu navedenih simptomov in znakov svetujemo obisk pri zdravniku. Odrasle podančice lahko vidimo v okolici zadnjika s prostim očesom, okužbo pa dokažemo laboratorijsko z opazovanjem jajčec pod mikroskopom. Takoj zjutraj odvzamemo odtis kožnih gub okoli zadnjika s celofanskim samolepilnim trakom, ki ga nato prilepimo na čisto objektno stekelce. Vzorec odnesemo v laboratorij v zaščiteni embalaži.

KAKO SE OKUŽIMO?

Človek se okuži, ko zaužije jajčeca podančice. Površina jajčec je lepljiva. Oseba s podančico si ob praskanju zadnjika jajčeca zanese pod nohte, na roke, spodnje perilo, posteljnino in jih od tod prenaša v hrano, na druge predmete, pohištvo, igrače. Jajčeca so tudi v hišnem prahu in na dlaki hišnih ljubljenčkov, ki pa se ne okužijo. Izven gostitelja so jajčeca kužna še do treh tednov. Ustreza jim vlažno okolje, visoka temperatura nad 55°C pa jih uniči.

KAKO POTEKA ZDRAVLJENJE?

Okužbo zdravimo s protimikrobnimi zdravili, antihelmintiki, ki delujejo na podančice. V Sloveniji je na voljo zdravilo mebendazol (Vermox), ki ga na recept predpiše družinski zdravnik ali pediater za bolnika in vse družinske člane, ki so starejši od dveh let. Pomembno je, da zdravilo vzamejo vsi družinski člani istočasno, saj so pogosto vir okužbe družinski člani brez težav. Režim jemanja je enak za vse. Odrasli in otroci starejši od dveh let vzamejo eno tableto mebendazola. Mlajšim otrokom tableto zdrobimo in jo pomešamo s hrano ali malo tekočine. Po 14 dneh zdravljenje ponovimo v enakem odmerku, da zmanjšamo možnost ponovitve okužbe.
Za vključitev otroka v vrtec ali šolo ni omejitve. Priporočljivo je, da se otrok vrne v kolektiv po zaužitju prvega odmerka zdravila. Če smo okužbo opazili čez vikend, obisk dežurne ambulante ni potreben. Z zdravljenjem lahko počakamo do rednega delovnega časa izbranega zdravnika.
V prvem tromesečju nosečnosti je mebendazol kontraindiciran, kasneje tveganja ni mogoče izključiti, zato zdravimo nosečnice le, če je korist večja od tveganja za otroka. Prav tako uporaba mebendazola ni priporočljiva med dojenjem.

KAKO PREPRIČITI OKUŽBO IN KAKŠNE HIGIENSKE UKREPE UVESTI OB OKUŽBI?

Zavedati se moramo, da zdravljenje zgolj z zdravili, brez higienskih ukrepov, ni uspešno, preprečevanje okužb pa je težavno. Potrebno je dosledno izvajanje osebne higiene in poostreno izvajanje splošne higiene v bivalnem okolju ter zdravljenje obolelih.

Pri osebni higieni smo pozorni na:

 • temeljito umivanje rok s toplo tekočo vodo in milom po uborabi stranišča, menjavi plenic, pred pripravo hrane
 • čiščenje in striženje nohtov na rokah (na kratko)
 • dnevno prhanje (priporoča se jutranje prhanje), ne kopanje
 • dnevno menjavo spodnjega perila
 • izogibanje praskanju okoli zadnjika, med nogami
 • grizenje nohtov in sesanje prstov (nadzor otrok!)

Priporočila glede splošne higiene v bivalnem okolju:

 • dnevno zračenje, sesanje in čiščenje prostorov z običajnimi čistili, predvsem sanitarij
 • dneno čistimo predmete, ki jih oboleli uporablja in se jih dotika ( igrače, kljuke, pipe..)
 • perilo in posteljnino (v času zdravljenja jo menjamo vsaj 2x na teden) peremo in sušimo nad 55° C
 • dnevno menjamo tudi pižamo, ponoči nosimo oprijeto spodnje perilo
 • plisašte igrače operemo v stroju in jih v času zdravljenja ne uporabljamo
 • vsak član družine naj ima svojo brisačo, ki jo operemo po vsaki uporabi
 • brisače za roke menjamo vsak dan in jih operemo
 • perila, preprog, igrač ne otresamo, ker lahko jajčeca širimo v okolico
 • po vsakem čiščenju si temeljito umijemo roke

– Barbara Cof, mag. farm.
Lekarna Mengeš