VITAMIN D

Vitamin D je eden izmed štirih v maščobi topnih vitaminov, ki jih naše telo potrebuje. Po zaužitju se v telesu pretvori v aktivno obliko, imenovano kalcitriol, ki ima vse lastnosti hormona in je ključen za normalen potek zelo zapletenih bioloških funkcij v telesu. Pomembno vlogo ima pri vzdrževanju serumske koncentracije kalcija in fosforja. Če ga je v prehrani dovolj, poskrbi za absorpcijo kalcija iz prebavil in ga vgradi v kosti, v primeru pomanjkanja se kalcij iz kosti izplavlja, kosti pa postajajo bolj občutljive in se hitreje lomijo. Znatno vlogo ima pri delovanju imunskega sistema, dokazano poveča naravno odpornost proti okužbam, kar so v zadnjem času potrdile številne raziskave.

Koliko sonca je dovolj?

Vitamin D nastaja v našem telesu pod vplivom UVB sončnih žarkov. Da zadostimo zahtevam sinteze vitamina D v našem telesu, moramo vsaj četrtino površine kože med 10. in 15. uro izpostaviti sončnim žarkom. Za osebe s svetlejšo poltjo je dovolj že 5-10 minut na dan, za osebe s temnejšo poltjo pa 15 minut. Pomembno je, da smo neposredno izpostavljeni sončni svetlobi in da ne uporabljamo krem za sončenje. Po nekajminutnem sončenju uporabimo zaščitno kremo in oblačila ali se prestavimo v senco. Jeseni, pozimi in zgodaj spomladi, ko je sonce šibkejše in UVB žarki niso tako močni, se vitamin D ne more tvoriti. Poletne zaloge pa se do konca jeseni že porabijo.

Kako vem, da imam premalo vitamina D?

Naša država zaradi geografske lege spada med tiste z visoko prevalenco pomanjkanja vitamina D, predvsem v mesecih med oktobrom in aprilom. Nedavne raziskave so pokazale, da je pomanjkanje vitamina D prisotno pri kar 80%, v zimskih mesecih celo pri 90% odrasle populacije.

Sodoben način življenja stremi k delu v zaprtih prostorih, to velja tudi za otroke v vrtcih in šolah. S starostjo se koža tanjša, sposobnost za tvorjenje vitamina D v koži v primerjavi z mladimi se občutno zmanjša. Prav tako pride do sprememb v presnovi vitamina D, sploh pri ljudeh, ki imajo obolenja prebavil oz. se zdravijo z zdravili, ki otežujejo nastanek aktivne oblike.

Pri pomanjkanju vitamina D najprej opazimo spremembe kot so bolečina in oslabelost v mišicah in kosteh, občutek utrujenosti in izčrpanosti, dovzetnost za okužbe. Pri dolgotrajnem pomanjkanju lahko pride do nenadnih zlomov kosti.

Natančno vsebnost vitamina D v našem telesu lahko ugotovimo z enostavno laboratorijsko preiskavo krvi. Tako lahko preprečimo negativne učinke, ki jih lahko prinese pomanjkanje.

Ali lahko zadostim potrebo po vitaminu D s prehrano?

Naravni vir vitamina D so nekatere morske ribe z večjo vsebnostjo maščob, kot so sardine, skuše, losos, tuna; ter ribje olje, jetra in jajčni rumenjak. Za zadostitev dnevne potrebe po nadomeščanju vitamina D bi morala odrasla oseba vsak dan pojesti 115 jajc ali več kot 6 kg jeter ali 10 kg tune. Uživanje takšnih količin jajc ali rib ni skladno z načeli uravnotežene prehrane, saj bi zaužili preveč maščob, kar bi hitro privedlo do drugih zdravstvenih težav.

Pomanjkanje vitamina D je zaradi sodobnega načina življenja čedalje bolj razširjeno. Zato je smiselno uživanje zdravil in prehranskih dopolnil z vitaminom D vse dni v letu, še posebej v trenutnih epidemioloških razmerah.

– Zala Šetina, mag. farm.