ZAŠČITA KOŽE PRED SONCEM

Koža je največji organ človeškega telesa in je za življenje bistvenega pomena. Sodeluje v številnih izjemno pomembnih fizioloških procesih, ki so ključni za optimalno delovanje organizma. Preprečuje izhlapevanje vode iz telesa, sodeluje pri uravnavanju telesne temperature, ščiti pred vdorom snovi iz okolice in sodeluje pri obrambi organizma pred škodljivimi zunanjimi dejavniki – kemijskimi, mehanskimi, mikrobiološkimi in tudi ultravijoličnim sevanjem.

Ultravijolična svetloba je elektromagnetno valovanje, ki je sestavljeno iz žarkov z različnimi valovnimi dolžinami od 100 do 400 nm. Ko govorimo o učinkih na kožo, sta najpomembnejša tipa žarkov UVA in UVB.

UVB žarki so valovnih dolžin med 280-320 nm. Vplivajo zlasti na kožno povrhnjico (epidermis). Ob zadostni količini povzročijo nastanek rdečine (eritema) in so glavni povzročitelj sončnih opeklin in preobčutljivostih reakcij. Seveda pa na tem mestu ne smemo pozabiti na vlogo UVB žarkov pri nastajanju vitamina D v koži, kjer se ob prisotnosti UVB žarkov začne pretvorba 7 dehidroholesterola v previtamin D3.

UVA žarki so valovnih dolžin med 320-400 nm. Prodirajo globlje v kožo, kjer dosežejo tudi usnjico (dermis). Spodbujajo nastajanje reaktivnih kisikovih zvrsti, kar poveča oksidativni stres v koži. Škodljivi učinki se posledično kažejo v poškodbi kolagena, elastina in fibroblastov (celic, ki sodelujejo pri tvorbi kolagenskih in elastinskih vlaken), kar vodi v proces fotostaranja.
Čeprav se UVA in UVB sevanje razlikujeta v mehanizmih delovanja na kožne strukture, je obema skupno to, da imata na kožo številne škodljive učinke in povzročata poškodbe DNA, kar lahko privede do razvoja kožnega raka, zato je kožo pred UV sevanjem potrebno zaščititi.

Zaščitni faktor kozmetičnih izdelkov (SPF – sun protection factor) predstavlja merilo za zaščito kože pred UVB žarki. Pove nam, kolikokrat dlje smo lahko ob zadostnem nanosu izdelka izpostavljeni sončnim žarkom, da se še ne pojavi rdečica, v primerjavi z nezaščiteno kožo. Glede na zaščitni faktor poznamo izdelke z različno stopnjo zaščite:

  • nizka zaščita (SPF 6–10)
  • srednja zaščita (SPF 15–25)
  • visoka zaščita (SPF 30–50)
  • zelo visoka zaščita (SPF 50+)

Sončne kreme vsebujejo različne UV filtre – to so spojine, ki našo kožo ščitijo pred akutnimi in kroničnimi učinki UV žarkov. Poznamo organske/kemične in anorganske/mineralne filtre. Anorganski filtri razpršijo in odbijajo UV žarke, medtem ko jih organski absorbirajo. Med mineralne filtre uvrščamo cinkov oksid in titanov dioksid.
Kljub pozitivnim učinkom, ki jih imajo sončni žarki na naše počutje, je torej pomembno, da se zavedamo tudi negativnega vpliva UV sevanja na zdravje naše kože. Bistveno je, da se izogibamo soncu med 10. in 16. uro, ko so žarki najmočnejši in da kožo zaščitimo z zaščitnimi sredstvi z dovolj visokim faktorjem vsaj 30 minut pred izpostavitvijo. Prav tako je pomembno, da izdelke za zaščito kože nanašamo v zadostni količini (2 mg kreme/cm2 kože) in da nanose ponavljamo vsaki 2 uri.

– Petra Zupan, mag. farm.