POSLANSTVO IN VIZIJA

Lekarna Kamnik

Pogled v preteklost in vizija

Človeka so že od nekdaj zanimala vprašanja v zvezi z njegovim izvorom, življenjem, boleznijo in smrtjo. Vera primitivnega človeka je temeljila na predstavah, da obstaja podoben duh, kot je v človeku, tudi v kamenju, rastlinah, vodi in živalih. V tistem času so se iz plemena izločili posamezniki, ki so se z zdravilstvom začeli ukvarjati intenzivneje. Imenovali so se vrači, oziroma šamani. Pri zdravljenju so uporabljali zdravilne rastline ter si pri tem pomagali s čarovnimi besedami, nenavadnimi predmeti, kostmi in včasih celo s prevarami. Še danes jih najdemo med nekaterimi ljudstvi in plemeni v Afriki ter v Južni Ameriki.

V Evropi sega razvoj farmacije v staro Grčijo, kjer so zdravila še izdelovali zdravniki sami. Galen je bil med njimi prvi, ki je dejal, da morajo vsa zdravila z istim imenom delovati enako in da morajo biti pripravljena po predpisu.

Lekarništvo se je od medicine ločilo v zgodnjem srednjem veku, ko je cesar Friderik II leta 1240 odredil, da je zdravnikom prepovedano izdelovati zdravila. Prve lekarne so ustanovili v samostanih, ki so bili hkrati centri kulturne, prosvetne in zdravstvene dejavnosti. Zunaj samostanskih zidov, na mestih, ki jih je določila oblast, so se hkrati ustanavljale javne lekarne, ki jih niso vodili menihi, pač pa lekarnarji, ki so prisegli, da bodo vsa zdravila izdelovali po predpisih. V poznem srednjem veku je bila vodilna sila na področju farmacije Italija, univerze pa so bile tudi v Pragi, Heidelbergu, Baslu in na Dunaju. Z iznajdbo tiska so začeli tiskati prve knjige receptov in učinkovin, ki so veljale kot zakonski predpisi za lekarne. Te knjige so bile predhodnice poznejših farmakopej, ki jih še danes poznamo in uporabljamo v posodobljeni in spremenjeni obliki.

Danes je farmacija znanost, ki se razvija zelo hitro. Ljudje si želimo izboljšati svoje zdravje, poleg tega pa daljša življenjska doba, telesna nedejavnost, stres, onesnaženost okolja in prekomerno prehranjevanje pomenijo večje tveganje za nastanek najrazličnejših bolezni. Lekarnarji smo vam s svojim znanjem o boleznih, zdravilih in dodatkih k prehrani dostopni skoraj ves dan, brez predhodne najave. Na nas se lahko obrnete, ko ste zdravi ali bolni, ko potrebujete pomoč, zdravilo ali samo nasvet. Natančno poznamo zdravila in njihovo delovanje, kaj se z njimi v telesu dogaja, kako med seboj reagirajo in kakšne stranske učinke povzročajo. Ponudba in dostopnost različnih izdelkov za izboljšanje počutja in zdravja na tržišču je velika. Mi vam pomagamo izbrati takšnega, ki bo hkrati učinkovit in varen.

 

Lekarna Kamnik

Želimo si, da nas ne bi obiskovali samo takrat, ko ste bolni, pač pa tudi takrat, ko ste zdravi in aktivni. Kadar si želite izboljšati svoje zdravje in videz, odpraviti manjše nevšečnosti, ki ne zahtevajo obiska zdravnika, ali pa samo hitro priti do točnih informacij o zdravilih, dodatkih k prehrani in kozmetiki. Naša prednost je naše znanje in trudili se bomo, da bi z vami še naprej gradili osebne stike. Zavedamo se, da je pot do zdravja tudi v prijazni besedi naših sodelavcev in v zadovoljstvu naših strank.

Lepo vas pozdravljamo in se veselimo vašega obiska!

Sodelavci Mestnih lekarn