POSLANSTVO IN VIZIJA

Lekarna Kamnik

Pogled v preteklost in vizija

Človeka so že od nekdaj zanimala vprašanja v zvezi z njegovim izvorom, življenjem, boleznijo in smrtjo.Vera primitivnega človeka je temeljila na predstavah, da obstaja podoben duh kot je v človeku, tudi v kamenju, rastlinah, vodi in živalih. V tem času so se iz plemena izločili posamezniki, ki so se z zdravilstvom začeli ukvarjati intenzivneje. Imenovali so se vrači, oziroma šamani. Pri zdravljenju so uporabljali zdravilne rastline, ter si pri tem pomagali s čarovnimi besedami, nenavadnimi predmeti, kostmi in včasih celo s prevarami. Še danes jih najdemo med nekaterimi ljudstvi in plemeni v Afriki ter v Južni Ameriki.

V Evropi sega razvoj farmacije v staro Grčijo, kjer so zdravila še izdelovali zdravniki sami. Galen je bil med njimi prvi, ki je dejal da morajo vsa zdravila z istim imenom delovati enako in morajo biti narejena po predpisu.

Lekarništvo se je od medicine ločilo v zgodnjem srednjem veku, ko je cesar Friderik II, leta 1240 odredil, da je zdravnikom prepovedano izdelovati zdravila. Prve lekarne so ustanovili v samostanih, ki so bili hkrati centri kulturne, prosvetne in zdravstvene dejavnosti. Zunaj samostanskih zidov, na mestih ki jih je določila oblast, so se hkrati ustanavljale javne lekarne, ki jih niso vodili menihi, pač pa lekarnarji, ki so prisegli da bodo vsa zdravila izdelovali po predpisih. V poznem srednjem veku je bila vodilna sila na področju farmacije Italija, univerze pa so bile tudi v Pragi, Heidelbergu, Baslu in na Dunaju. Z iznajdbo tiska so začeli tiskati prve knjige receptov in učinkovin, ki so veljale kot zakonski predpisi za lekarne. Te knjige so bile predhodniki poznejših farmakopej, ki jih v posodobljeni in spremenjeni obliki poznamo in uporabljamo še danes.

Danes je farmacija znanost, ki se razvija zelo hitro. Ljudje si želimo izboljšati svoje zdravje, poleg tega pa daljša življenjska doba, telesna nedejavnost, stres, onesnaženost okolja in prekomerno prehranjevanje, pomenijo večje tveganje za nastanek najrazličnejših bolezni. Lekarnarji smo Vam s svojim znanjem o boleznih, zdravilih in dodatkih k prehrani dostopni skoraj ves dan, brez predhodne najave. Na nas se lahko obrnete, ko ste zdravi ali bolni, ko potrebujete pomoč, zdravilo ali samo nasvet. Natančno poznamo zdravila, vemo kako delujejo, kaj se z njimi v telesu dogaja, kako med seboj reagirajo in kakšne stranske učinke povzročajo. Ponudba in dostopnost različnih izdelkov za izboljšanje počutja in zdravja na tržišču je velika. Mi Vam pomagamo izbrati pravega, ki bo hkrati učinkovit in varen.

Lekarna Kamnik

Želimo, da nas ne bi obiskovali samo takrat ko ste bolni, pač pa tudi takrat ko ste zdravi in aktivni, kadar si želite izboljšati svoje zdravje in videz, odpraviti manjše nevšečnosti, ki ne zahtevajo obiska zdravnika, ali pa samo hitro priti do točnih informacij o zdravilih, dodatkih k prehrani ali kozmetiki. Naša prednost je naše znanje in trudili se bomo da bi z Vami še naprej gradili osebne stike. Zavedamo se, da je pot do zdravja tudi v prijazni besedi naših sodelavcev in v zadovoljstvu naših strank.

Lepo Vas pozdravljamo in se veselimo Vašega obiska!

– Sodelavci Mestnih lekarn