RESVERATROL

Resveratrol je močan antioksidant, ki iz leta v leto postaja vedno bolj cenjena in raziskana molekula, povezana z zdravim življenjskim slogom in daljšo življenjsko dobo.

Prvič so ga izolirali leta 1940 iz velikocvetne čmerike. V letu 1992 so raziskovalci predstavili »francoski paradoks«, ki povezuje nizko pojavnost koronarne bolezni pri Francozih z zmernim uživanjem rdečega vina kljub visokemu vnosu nasičenih maščob. Po analizi rdečega vina je bilo ugotovljeno, da se delni razlog za to trditev poleg mediteranske prehrane skriva v resveratrolu.

Najdemo ga v pistacijah, borovnicah, goji jagodah, brusnicah, arašidih, robidnicah, temni čokoladi, rdečem grozdju, soji, daleč največ pa v koreninah japonskega dresnika, ki v Evropi velja za invazivno rastlinsko vrsto.

Resveratrol ima veliko ugodnih učinkov na zdravje ljudi. Deluje proti razvoju in napredovanju srčno-žilnih bolezni, s tem da krepi moč srca, znižuje LDL holesterol in tlak, zvišuje HDL holesterol in upočasnjuje aterosklerozo. Deluje protivnetno in lajša težave pri sladkorni bolezni tipa II. Ugodno je  tudi njegovo delovanje proti debelosti z vplivom na porast mišične moči in rjavega maščobnega tkiva, kar vodi v večjo porabo energije in manjšo pretvorbo viška energijskih rezerv v maščobe. Mnoge študije resveratrol povezujejo z daljšo življenjsko dobo, saj preprečuje ali upočasni poškodbe celic, ki jih povzročajo prosti radikali (onesnaženo okolje, kajenje, nezdrava prehrana, itd.). Resveratrol pomaga ohranjati zdravje možganov, saj se pri uživanju le-tega poveča pretok krvi v možgane ter izboljša zmogljivost spomina in učenja. Vedno bolj se raziskuje vloga resveratrola pri preprečevanju rakavih bolezni.

V zadnjih letih se zaradi njegove antioksidativne aktivnosti povečuje uporaba v kozmetiki, kjer ga običajno najdemo v koncentraciji do 5% v obliki samostojne sestavine ali kot sestavina izvlečka vinske trte. Znano je, da resveratrol zavira procese staranja kože, odkrivajo pa tudi nove prednosti njegove uporabe na koži kot so protimikrobno, protivnetno, posvetlitveno delovanje, delovanje proti aknam ter hitrejše celjenje ran.

Kljub temu, da je resveratrol prisoten v naravi, bi morali dnevno pojesti več kot kilogram goji jagod ali borovnic ali spiti več litrov vina, da bi v organizem vnesli dnevni priporočeni odmerek (200mg), kar bi vodilo v druge zdravstvene težave. Bolje je uživati resveratrol v prehranskem dopolnilu, kjer je dnevni odmerek skoncentriran v eni tableti. Kljub temu, da je resveratrol v prehranskem dopolnilu varna učinkovina, se ne priporoča otrokom, nosečnicam in doječim materam. Previdnost je potrebna ob sočasnem jemanju acetilsalicilne kisline, varfarina ali klopidogrela.

Resveratrol je molekula prihodnosti, zato vas ob koncu vabimo v naše lekarne, kjer bomo z veseljem pomagali pri izbiri ustreznega prehranskega dopolnila za vas.

Simona Obolnar Zupan, mag.farm.

Lekarna Litija